• Sequoyah
    #92
    Abból is a kvantumfizika. Itt azért érdekes, sőt megdöbbentő, hogy a legelemibb, legapróbb dolgokkal határozzuk meg, azokból lehet levezetni a mindenség, mint legnagyobb törvényszerűségeit.


    A nagylepteku torvenyszerusegek leirasara a relativitaselmeletet hasznaljuk elsosorban. A mai fizika egyik legnagyobb kihivasa a relativitaselmelet es a kvantumfizika osszecsiszolasa, mivel a ketto nem tokeletesen illeszkedik egymashoz.


    hol sötét energiát, sötét anyagot kell betoldani, hogy stimmeljenek a dolgok

    Nincs betoldva semmi. A fizika jelenlegi allasa hogy ezek a "dolgok" NEM stimmelnek, es ra kell jonnunk hogy miert nem. Ez egy nagy kerdojel, es nincsen semmifele kamuelmelet amit betoldottak volna. Hipotezisek viszont vannak, nemelyik egeszen biztato, de bizonyitva meg semmi nincs.


    tágulási sebesség változása is attól függ, hogyan mérik

    A tagulas sebesseg nem fugg a merestol. Adott sebesseggel tagul, csak mi nem tudjuk pontosan hogy mi az a sebesseg. Nagyon nehez megmerni egy milliard fenyevre levo objektum tavolsagat es sebesseget. Csak becsulni tudjuk korlatozott pontossaggal. Minel tobbfele modszerrel merjuk, es ezen modszerek minel hasonlobb eredmenyt mutatnak, annal magabiztosabbak leszunk az eredmenyben.