• Macropus Rufus
    #12
    a válasz olyan szokott lenni, hogy nincs kívül semmi, se tér se idő. Semmi. Hiszen ezek mind a robbanáskor alakultak ki, tehát logikus, hogy a robbanás előtt nem lehet még semmi. (ebből következik, hogy ha lenne olyan eszközünk amivel el tudnánk odáig menni akkor a tudósaink egy friss térben mozognának. Lehet olyanba ami 10 másodperccel azelőtt még nem is létezett. :)
    A látható univerzum nem végtelen. Véges. A méretét is kb. tudják. Viszont arról senkinek nincs semmiféle elképzelése sem arról, hogy ez az univerzum hol is van. Mivel nincs tér amibe el tudnád helyezni ezért macerás a helymeghatározás is, tehát kvázi a semmiben van az univerzumunk pontosan nulla ideje. Az idő csak az univerzumon belül létezik. Kívül nincs, mint ahogy tér sincs.
    Összegezve: az univerzum csak a benne lévők szemszöge szerint létezik, egyébként nem létezik. Egy esetleges külső szemlélő semmit nem tapasztalna meg az univerzumunkból, lévén ahonnét ő szemlélődik ott nincs tér, se idő, se semmi. univerzum sincs. (pl.: a házad csak akkor létezik ha benne vagy, és az idő is csak akkor múlik. Ha kilépsz a házból akkor realizálódik, hogy nincs is ház, de ha vissza mész akkor ismét van) Szóval ezt kellene valahogy leírni. Sztem a megfigyelésekben található anomáliák onnan datálódnak, hogy egyáltalán nem értjük az univerzumunk működését, kezdve onnan, hogy a semmiből jött az energia (ősrobbanás... fizikai tétel: semmiből nincs energia, viszont az ősrobbanás ezt kapásból megcáfolja), nem lennék meglepve ha egy idő után a teljes kozmológia modellt nulláról kellene újra írni.