• wraithLord
    #14
    Igazából minden biológiai tudományterület a maga szükségletei szerint definiálja a faj fogalmát, nincs egységes fajfogalom. Az evolúcióbiológia, ökológia pedig pl. nem is fajokban, hanem populációkban gondolkodik, mivel ott a fajfogalomnak nincs értelme, ott az élővilág (vizsgálódás) alapegysége a populáció.
    Az osztályozás fontos és elkerülhetetlen része a tudományos vizsgálatnak (és az emberi természetnek), de a valóságban nyilván nincsenek osztályok, az élővilág térben és időben grádiensszerűen folyamatosan változik.

    Annak a fajdefiníciónak, aminek kitétele, hogy nem tudnak szaporodni egymással, már csak azért sincs értelme, mert számtalan olyan eset van, hogy egy populáció környezeti, földrajzi izoláció miatt két részre szakad, ezért az így létrejött két új populáció gyakorlatilag nem tud egymással szaporodni. De biológiailag a mai napig képesek volnának rá. Ennek ellenére két külön fajként tartjuk számon őket. A legegyszerűbb példa mindenféle geológiai és egyéb környezeti változást nélkülözve az, ha egy populáció egy része túl messzire vándorol a a populáció többi részétől, és többet soha nem találkoznak. Ennek persze lehet az is az eredménye, hgoy idővel biológiailag sem fognak tudni egymással szaporodni, de nem feltétlenül kell ennek megtörténnie. Rengetegféle fajképződési mechanizmus létezik, és a biológia története során egyetlen biológiai területen belül is sokat változott a faj definíciója (már ahol szükség van rá, mert használják).