• Sequoyah
    #53
    A #metoo az egy az egyben a hatalommal valo visszaelesrol szol.

    A nők csecsemő kortól fogva a személyekkel kapcsolatos dolgokhoz vonzódnak, a férfiak meg a tárgyakkal kapcsolatos dolgokhoz.

    Csak ha ugy neveled oket, es persze a legtobben ugy nevelik oket. Ez egy erdekes kerdes, mert a lo masik oldalara sem kene esni... De semmi biologiai nincs ebben, ez tarsadalmi kerdes.

    Másik fő tényező a munkában eltöltött évek száma. Egyik részről, amíg a nő szül, meg gyereket gondoz, addig nem dolgozik, így a fizetése nulla.

    Es miert is a no marad otthon gyereket gondozni? Ma mar egyre gyakoribb hogy a ferfi marad otthon, es teljesen jol mukodik. Szoval ez is csak egy tarsadalmi megszokas kerdese. Persze osszefugg a tobbivel, mert nyilvan akkor erdemes a pasinak otthon maradni, ha o keres kevesebbet...

    Ez nyilván lehúzza az átlagot.

    Nem mert az atlagot oraberben szamoljak (legalabbis a jobb tanulmanyokban), amibe a nem dolgozott ido nem szamit bele. Ez a karrierutat befolyasolja csak (pl tapasztalat).

    A két fenti példából is láthatod, hogy diszkrimináció nélkül is átlagosan kevesebb lesz a nők fizetése, mint a férfiaké.

    Ez igaz, de ha a masik iranybol nezzuk, az osszes fenti kulonbseget kivonva is kevesebb a nok fizetese. Az un "unexplained pay-gap" az egy valos dolog. 20-30% a teljes pay-gap, de ha mindent megmagyarazunk a fentiek szerint, akkor is marad kb 8%. Tehat azonos tudas, azonos tapasztalat, azonos munkamennyiseg, azonos eredmenyek es tovabbra is kb 8% (orszagfuggo) a kulonbseg, ami evente egy teljes havi fizunak felel meg.

    Ha hibást keresel, akkor ne a férfiakat okold, hanem az evolúciót meg az anyatermészetet, ami nemek szerint specializálta az embereket.

    - Senki nem a ferfiakat okolta. A tarsadalom osszessege okolhato. A nok is szepen tovabbadjak a gyerekeiknek ezen rossz beidegzodeseket, es a nok is diszkriminaljak egymast es magukat.
    - A mai napig nem talaltak biologiai okokat. Nem mas szuletesnel a nok agyanak a strukturaja. Viszont az osszes fenti problemara talaltak valos, tarsadalmi okokat.