• Sydra
    #52
    "Oke, elobb meg tagadtad, most mar elismered hogy letezik..."
    Én soha nem tagadtam, hogy vannak olyanok akik vissza élnek a hatalmukkal. Eddig az üvegplafonról meg a meetoo-ról volt szó. Te valamit nagyon összekevertél.

    "A nok, de gondolom az o szavuk neked mitse szamit..."
    Nem tudom miért projektálsz. Nekem épp annyit számít egy nő szava, mint egy férfié. Nem a nemiszerven múlik, hogy kinek van igaza. Olyan viszont nincs, hogy "a nők szava". Egyének állítanak dolgokat saját ismereteik szerint. Nem lehet több milliárd ember véleményét felösszegezni. Sok fajta népszerű tévedés van, az igazság meg nem demokratikus. A nők sem értenek egymással egyet, mint ahogy van köztük egy rakat antifeminista is.

    "Most nem egy banyarol van szo, ahol a fizikai kulonbsegek szamitananak.. Nyilvan ahova ero kell, oda jogos hogy nem not veszunk fel, de ezek eleve rosszul fizetett allasok. Most a gazdasag tobbi 95%-arol van szo, ahol az egvilagon semmilyen biologiai indoka nincsen semmifele kulonbsegnek."
    Na az ilyenekből látszik, hogy semmit nem olvastál a témáról.
    A nők csecsemő kortól fogva a személyekkel kapcsolatos dolgokhoz vonzódnak, a férfiak meg a tárgyakkal kapcsolatos dolgokhoz. Ez nagy szórással ugyan, de meghatározza, hogy melyik nem milyen fajta karrierekhez fog vonzódni. A nők pedagógusok, ápolók, asszisztensek, fodrászok, eladók ... stb lesznek. A férfiak mérnökök, hegesztők, informatikusok, marósok, villanyszerelők ... stb lesznek. A lényeges különbség a két világ között az, hogy a tárgyakkal kapcsolatos munkák sokkal jobban automatizálhatók és így sokkal jobban skálázódnak mint az emberekkel kapcsolatos munkák. Azaz a tárgyakkal kapcsolatos munkáknál egy munkavállaló sokkal több pénzben kifejezhető értéket tud előállítani.
    Másik fő tényező a munkában eltöltött évek száma. Egyik részről, amíg a nő szül, meg gyereket gondoz, addig nem dolgozik, így a fizetése nulla. Ez nyilván lehúzza az átlagot. Továbbá a fizetés átlagban a munkatapasztalattal arányos. Mivel a nők több évet kimaradnak a szülés miatt a munkából így átlagosan kisebb a munkatapasztalatuk mint a férfiaknak és ez megint csak lehúzza a fizetésüket.
    Lehetne még egyéb faktorokat is sorolni. A két fenti példából is láthatod, hogy diszkrimináció nélkül is átlagosan kevesebb lesz a nők fizetése, mint a férfiaké. Ha hibást keresel, akkor ne a férfiakat okold, hanem az evolúciót meg az anyatermészetet, ami nemek szerint specializálta az embereket.