• kvp
    #11
    Arrol van szo, hogy az offline buntetoeljarasokhoz szeretnek megkapni a hozzaszolast letrehozo account-hoz regisztralt felhasznalo valodi nevet es cimet.

    Egyebkent a GDPR-re hivatkozva kerheti az ember a torlest, ekkor az osszes altal keszitett hozzaszolast, megosztast es minden mas tartalmat is __koteles__ torolni a szolgaltato. A GDPR-rel ez a tervezet teljesen kompatibilis.

    Amiert ezt anno a 90-es evek vegefele a franciak elvetettek (ott is felmerult) az az, hogy semmi nem garantalja, hogy az adott felhasznalo mogott tenylegesen a megadott szemely van. Tehat barki regisztralhat barki masnak a szemelyes adataival es amig nincs egy digitalis szemelyazonossagi rendszer, ami kepes az adott gep elott ulo embert egyertelmuen azonositani, addig nem garantalhato, hogy a hozzaszolas elkuldoje es a regisztracional megadott szemely kozott barmilyen kapcsolat is lenne.

    A fenti problemara jo megoldast jelentene a digitalis szemelyi igazolvany digialis alairasa, azaz minden post-hoz ezen szemelyi igazolvany alairasara lenne szukseg es a rendszerek csak az alairt uzeneteket fogadnak el. Ehhez meg kellene oldani, hogy minden jelenlegi keszulek (pc, telefon, tablet, okoshuto) kepes legyen kommunikalni azzal a digitalis szemelyi igazolvannyal, amit jelenleg meg sehol nem tettek kotelezove es meg nallunk is csak a kormanyzati oldalakon szukseges a digitalis ugyintezeshez, raadasul ketevente kell megujitani. Mindezt ugy, hogy a turistak szamara is biztositani kell a hozzaferest, tehat valahogy meg kell oldani azt, hogy az Ausztria teruleten tartozkodo emberek is kapjanak az ottartozkodasuk idejere digitalis szemelyi igazolvanyt vagy igazolt mentesseget, tovabba az elso esetben megfelelo hardvereket a hasznalatahoz, utobbi esetben pedig meg kell (kerdes hogyan) oldani azt, hogy az osztrakok ne mondhassak magukrol, hogy turistak amikor azonosithatatlanul szeretnenek kommunikalni.

    Szoval roviden szolva technologialag megoldhato, de meg a kinai allam sem veszi a faradtsagot ahhoz, hogy ezt hardveresen implementalja, mert tul koltseges lenne. Del Koreaban megoldottak, ott mindenkinek (a turistaknak is) kell egy regisztracios kod a delkoreai oldalakon valo kommenteleshez. Mivel nincs hozza hardveres vedelem, ezert termeszetesen lopjak is. https://en.wikipedia.org/wiki/Resident_registration_number#Online_use

    A fentiek alapjan nem eri meg, tul maceras es csak arra jo, hogy szinte mindenki hamis szemelyazonossagot hasznaljon vagy raszokjon a titkositott __es__ rejtett kommunikaciora. Meg Kinaban is ez megy, ahol mar csak a rejtett kommunikacio gyanuja miatt is elviszik az embereket. Egy ugyanilyen rendszert barhol Europaban bevezetni nagyjabol a politikai ongyilkossaggal er fel az adott kormanyzat szamara. (a radikalisabb nacionalistak eloretoresevel egyre inkabb fizikai ertelemben is)