• TokraFan
    #57
    "amikor a hitet rendszerbe rakják pont legfőképp erről szól, hogy hogyan viszonyult más vallásos emberekhez, ez az erkölcs lényege, és hogy azt megtedd, az egyszerűbb hitet adja motivációként."

    Nem erről beszéltem, hanem arról a -téves- vallásos kinyilatkoztatásról, mely szerint az erkölcsös élethez kizárólag a valláson keresztül vezet az út! Máshogy foglamazva: aki nem vallásos, az nem lehet erkölcsös! Ez pedig konkrétan hazugság!

    "gyak indirekt azt mondod, hogy a vallás krimianalizáló"

    Ezért linkeltem a tanulmányt! Nem én mondom a hasamra ütve, de tekintettel arra, hogy több ilyen is készült már hasonló eredménnyel, magam részéről elfogadom az eredményeket! Egyebekben, nem kriminalizálásról van szó, hanem az empátia hiányáról és az alaptalan vádaskodás iránti erősebb igényről!

    "Kb akkor azt mondod, hogy adott kultúra tagja ha követik a kultúra íratlan szabályait, akkor egyre inkább eltérnek a kultúrától. Önellentmondás a köbön!"

    Nem az, mert pont ez jelent fejlődést is, amennyiben a korábban lefektetett erkölcsi normák nem voltak helyesek! Az erkölcsi szabályok nem csak vallásonként és kultúránként változnak, hanem időben is képesek átalakulni! Éppen azért, mert az adott kor társadalmi folyamatai és szellemi érettségének szintje is alakítja azokat. Tipikusan, például a középkorban semmi erkölcstelen nem volt egy nyilvános megkövezésben, mert a kor embere ebben a szellemben nevelkedett, és ha az uralkodók azt állították valakiről, hogy bűnös, akkor az automatikusan legitimálta annak az embernek a nyilvános megaláztatását, lincselését. Később viszont, a társadalom fejlődésével ezek a normák átalakultak, és a korábban erkölcsbe még nem ütközőnek tartott magatartások, erkölcstelenné váltak...Amikor viszont egy vallás beragad ezer évekre a tanaiba, akkor előfordulhat, hogy a társadalom többsége számára már erkölcstelen dolgot tart erkölcsösnek. Ilyen pl. az előre -tehát bizonyítékok nélküli- ítélkezés és a megbüntetés iránti vágy, amiről a linkelt tanulmány is szól. Ha azt hallod kisgyermekkorod óta, hogy bűnösnek születtél és bűnös mindenki aki nem a te hited szerint él, megspékelve az egászet olyan mesékkel, melyekben az ilyen emerekre rettenetes bűnhődés, szenvedés vár, akkor teljesen normális, hogy egy torz erkölcsi viszonyulás fog kialakulni azon emberek iránt, akik nem a te csordád tagjai. Esetleg az ateista nem akarna élve elégetni azért, mert te hiszel istenben, de az már nem biztos, hogy ez fordítva is így működne, ha egész életedben arra tanítottak, hogy az istentagadók bűnösök, tehát ítélkezni kell felettük és megfelelő büntetéssel kell illetni őket.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.09. 20:45:09