• NEXUS6
    #55
    "Az erkölcsnek semmi köze a vallásokhoz, ezt mindig elmondom, mert az egyik legdurvább agymosás ebben az egészben!"
    Szimplán hülyeség. A hit önmagában még nem erkölcs, a vallás, amikor a hitet rendszerbe rakják pont legfőképp erről szól, hogy hogyan viszonyult más vallásos emberekhez, ez az erkölcs lényege, és hogy azt megtedd, az egyszerűbb hitet adja motivációként.

    "Erkölcsi normákat a vallások nélkül is tökéletesen át lehet adni, mivel semmi közük istenhez és a teremtéshez, mennyhez és pokolhoz, reinkarnációhoz, vagy bármilyen más, a vallások alapját képező elképzeléshez."
    Nyilván lehet. Ezt senki nem vonta kétségbe, max a HC muszlimok. Mióta az államot és az egyházat szétválasztották, a polgári jog és ennek erkölcsi leképeződése vette át a vallás szerepét sok embernél.

    "Sőt, több olyan tesztet és kísérletet végeztek már, melyek arra keresték a választ, hogy a gyakorlatban mennyivel erkölcsösebb, vagy empatikusabb egy vallásos ember, mint a nem vallásos társa."
    Háááááát szerintem ezt így nem lehet kijelenteni, gyak indirekt azt mondod, hogy a vallás krimianalizáló, az adott társadalom, kultúra normáitól elhajlásra, devianciára hajlamosító tényező. Tekintve, hogy a legtöbb társadalomhoz kapcsolódik történelmileg egy bizonyos vallás, ez így szimplán faszság, már megbocsáss. Kb akkor azt mondod, hogy adott kultúra tagja ha követik a kultúra íratlan szabályait, akkor egyre inkább eltérnek a kultúrától. Önellentmondás a köbön!
    Adott kultúra erkölcsi szabályait viszont el lehet fogadni a vallási tanítások nélkül is, ezt senki nem vitatta szerintem.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.04.09. 20:00:31