• defiant9
  #54
  "Az a gond, hogy nincs egyetlen a tudományon és a "realitáson" alapuló koherens világkép. Ha van és úgy hirdeti magát annak kb pont annyi köze van a valósághoz, mint a vallásoknak, pont ugyan annyira idealizált, egyszerűsített."
  Szerintem pedig van, a világ jelentős része bizonyíthatóan úgy működik ahogy az a tudományos könyvekben le van írva, ez a terület ma már olyan nagy hogy sokszorosan lefedi a hétköznapi dolgokat. Természetesen a kvantumfizika területére ez a szintű koherens rendszer nem lesz igaz, de itt sem próbálja meg senki istennel betömni a kérdőjelek helyét.

  "A vallás egy nem racionális világnézet, pontosan azt a célt szolgálja amiről itt már szó volt, hogy betömködje a valóság és a hit közötti likakat"
  Amikor létrejött valóban ez a legfontosabb eleme lehetett, villámlás=egyik isten mérges, stb. Ma már ez a szerep marginális, mára az maradt hogy az egyént berendezi egy szuperlény felügyelete alá, megszabadítja a szabad akarat okozta dilemmák egy részétől, kb. követni kell a parancsolatokat beállni a sorba és akkor minden a lehető legjobban alakul majd. Ez biztonságot ad, de egyben béklyó is.

  "Az egyház az, ami viszont az előbbi jelenségeket kihasználva igyekszik tömegeket mozgatni"
  Igen, mindig volt egy réteg aki rájött hogy ki tudja használni az emberek vágyait, a pilótajáték mesés gazdagságába vagy a mennyországba jutásba vetett hit egy tőről fakad. Ígéretért cserébe valakik pénzt(hatalmat) kér.

  Meglátásom szerint hit egy általánosabb fogalom. Önmagában a szó nem is minősít, lehet valamiben vakon hinni és lehet megalapozottan amik elég távol állnak egymástól. Ami közös bennük hogy nem tökéletes bizonyosság ami kapcsán felmerül. A megalapozott hitet nem is szükséges/célszerű már hitnek hívni, tudományos kérdések kapcsán pl. az elmélet szót használjuk, de sok területen is megáll ez, pl. marketingelmélet, klímaelmélet, stb. Nyelvtanilag ezek nem kell hogy hitnek neveződjenek. Tipikus hiba amikor minden bizonytalanság kapcsán a hit szót lobogtatják ezzel próbálják egy kalapba pakolni mindent.

  A vallás az épít a hitre, a skálán annak is a vakhit tartományára. Kreál egy rendszert(szentírás) amit jellemzően természetfeletti köré szervez, ezt elterjeszti a hívők körében (jutalommal kecsegtet, büntetéssel riogat az elfogadottságért), közösségbe szervezi őket, rituálékkal erősíti a köteléket.

  Az egyház már a vallás fölé épülő a manipulált tömeg hatalmi bázisára épülő intézményrendszer. Valóban, a manipulált egy irányba rendezett embereket bárki kihasználhatja, náci párt, szcientológusok, brexitesek, homeopátia 'gyógyszer'gyártók, stb. akárki. Jellemzően a kinek miért áll érdekében és módjában kérdésekre ilyenkor látunk egy jól körvonalazódó választ, IPCC esetében ez azért közel sem ennyire tiszta bár nem ismerem az erre vonatkozó összeesküvés elméleteket.