• TokraFan
    #53
    "pl. a bibliában viszonylag kevés szó esik a dinókról, így ha egy vallásos ember erre hivatkozik az tényleg gáz. Mert az hogy abban nincs szó róluk, az nem azt bizonyítja, hogy nem léteztek, hanem hogy alapvetően erről vallásos oldalról nem lehet egyértelmű álláspontot kialakítani, szemben például az erkölcsiséggel, amit a 10 parancsolat azért erősen meghatározhat."

    Hátööö... A vallást említed általában, aztán pedig kiragadod egyetlen vallás tanítását (10 parancsolat). Más vallásokban nincs ilyen, vagy nem pont ez van, vagy nem pont így van.
    Az erkölcsnek semmi köze a vallásokhoz, ezt mindig elmondom, mert az egyik legdurvább agymosás ebben az egészben! Erkölcsi normákat a vallások nélkül is tökéletesen át lehet adni, mivel semmi közük istenhez és a teremtéshez, mennyhez és pokolhoz, reinkarnációhoz, vagy bármilyen más, a vallások alapját képező elképzeléshez.

    Sőt, több olyan tesztet és kísérletet végeztek már, melyek arra keresték a választ, hogy a gyakorlatban mennyivel erkölcsösebb, vagy empatikusabb egy vallásos ember, mint a nem vallásos társa. Az eredmény éppen ellentétes!
    A vallásos gyerekek/felnőttek kevésbé empatikusak, ellenben nagyobb mértékben hajlamosak bizonyítékok nélkül pusztán érzelemből ítélkezni -főleg csordában, tehát ha sok ember mond valamit akkor automatikusan mennek utánuk, ilyesmit láttunk a boszorkány üldözések idején is-, és jelentősen nagyobb a megbüntetés iránti vágyuk, mint a vallás nélkül nevelkedetteknél. Ez főként az állandó bűnösség/bűnhődés mentén történő vallási tanítás és sulykoás eredménye. Fentebb linkeltem egy ide vonatkozó tanulmányt, de van még több is. Van pl. olyan, ahol azt nézték meg, hogy egy földön fekvő emberhez jellemzően kik mentek oda segíteni és kik hagyták figyelmen kívül. Meglepődnél az eredményen....
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.04.09. 19:43:04