• Sequoyah
    #39
    A vallasra alapveto igenye van az emberek jelentos reszenek. Az emberek jelentos resze (erzesre a felet mondanam, de jobb nem talalgatni).
    Alapvetoen ketfele ember van. Az egyik az aki nem tudja kimondani azt, hogy "nem tudom", es maga a nemtudas allapota egy rossz erzest alkot a tudatalattijaban (Kognitív disszonancia). Ezert ha valamit nem tud, akkor az agya kepes megalapozatlan, vagy egyenesen kitalalt valaszokat fabrikalni, hogy kitoltse a lyukakat. A neten sok vicces video kering arrol amikor kamu kerdeseket tesznek fel az embereknek, es nagyon magabiztosan adnak nagyon hulye valaszokat, csak nehogy be kelljen ismerniuk hogy fogalmuk sincsen:D
    A masik fajta ember szamara nem problema az hogy nem tud valamit, sot meg akar elvezi is azt, es lehetoseget lat benne. Ilyenekbol lesznek a tudosok.

    Szoval vallas (vallashoz sorolva az elvakult politikai kotodeseket is...) mindig is lesz, mert kielegiti az egyik alapveto pszichologiai igenyunket.

    A baj ott kezdodik, amikor a vallas nem az ismeretlen, a nem tudas altal okozott lyukak befoltozasara iranyul, hanem mar regesreg megvalaszolt kerdesek eseten is ragaszkodik a korabban megalkotott kamu magyarazatokhoz.
    Az egy dolog hogy a vilagmindenseg keletkezesenek okakent valamifele istent kepzelunk el, mert erre nincsen tudomanyos magyarazatunk. Szoval ha valaki mindenaron valamifele magyarazatot akar, a termeszetfeletti az egy kezenfelkvo dolog, meg ha kitalalt dolog is.
    Nem tudjuk mi volt a big bang elott. De az evoluciora, es a dinokra vonatkozoan peldaul mar nagyszeru, bizonyitott, es idot kiallo tudasunk van, de ennek ellenere meg mindig vannak akik makacsul tagadjak, mindenfele esszeru erv nelkul. Es nem csak hogy sajat maguk tagadjak, hanem meg ezt terjeszteni is probaljak...