• Csaba161
    #36
    Egy holdéven az újholdtól-újholdig terjedő időt értették, ami kb. 30,5 nap, de ez teljesen érdektelen ebben az estben, mivel nem valós eseményeket írtak le a Bibliában, hanem a Babilóniai fogság alatt a zsidó nép szájhagyományaiból rögzítették a Tórában azokat a mondákat, amelyek relevánsak voltak a fogság elviselésére és a zsidó nép egységének a megtartására. Magyarul te olyasmi értelmet keresel a szimbólumok mögött - akár csak néhány szuperhívő -, amit bele se akartak rakni a megalkotóik...

    Egyébként a szimbólumot egyszerűen úgy is meghatározhatjuk, mint valami olyat, mely által valami, ami nem önmaga, jelenvalóvá és ismertté válik. Sőt, lehetségesek olyan estetek, amikor a szimbólum az egyetlen olyan mód, amelyen keresztül a szimbolizált dolog megvalósul és megismerhető.
    A mélypszichológia szolgálhat példaként arra, hogy mit értünk szimbólum alatt. Egy álom például értelmezhető úgy, mint egy mélyebb tudatossági réteg szimbóluma, mely által a
    tudatalatti a felszínre kerül. A szimbolikus álom az elemzés számára elérhetővé teszi mindazt, ami az álmon kívül nem közelíthető meg a reflexív és tudatos elme számára.
    Természetesen sokkal több is elmondható erről, de a példa jól kifejezi azt, hogy mit értünk a szimbolikus természetén és funkciója alatt. A szimbólum jelenvalóvá és valóssá tesz valami egészen mást. A szimbólum annyiban kognitív, amennyiben önmagán túl valami mást megismerhetővé tesz. (Ebben a fogalmiságban lehet rámutatni pl. a hit, kinyilatkoztatás és a Biblia szimbolikus természetére.)