• dyra
    #48
    Nem kell ezeknek a dolgoknak annyira örülni. Itt van ez az ábra. A termelékenységet mutatja a bérekhez viszonyítva az USA-ban.


    Egyértelműen látható a széttartó tendencia. Nem kell hozzá szuper agynak lenni, hogy lássa az ember ezeknek a folyamatoknak a nyertese a technológia és a gépek tulajdonosa.

    Itt van a taxizás. Tegyük fel működik a dolog. Világviszonylatban dolgozik most mondjuk 1 millió taxis. 10 év múlva meg kell 50 000. A tortánál maradva a lové továbbra is a szegmensben lesz csak épp a Google és hasonló nagy multik zsebében nem Kis Pista fog felette rendelkezni. Ha ezt végig viszem minden munkakörre akkor kirajzolódik egy olyan jövőkép ahol emberek milliói nem fognak melót találni. De őket amúgy az adófizetőknek el kell majd tartania.

    A mostani munkaerőválságnak nem vagyok benne biztos, hogy nem a demográfia az oka. Ha a születésszám marad volna a nyugati világban is minium azon a szinten, hogy a saját populáció marad vagy enyhén növekszik akkor most könnyen lehetne egy 20 - 30%-os munkanélküliség.

    Ettől függetlenül ezek az automatizációk jó dolgok lennének ha mindenki részesülne a haszonból. Így azonban az az elsődleges probléma, hogy a robottaxik kiszorítanak több ezer adófizető dolgozót akiknek nem tudom, hogy hol lesz helyünk. De mind1. Általában ez senkit nem érdekel.