• barretter
    #33
    Kár éri, mert nem virágozhatik úgy, ahogy egyébként virágozni tudna. Mindenki ismeri az orosz oldalakat ahol a tudományos publikációk, szakkönyvek illegálisan szabadon elérhetőek, hozzáférhetőek. Ezt a forrást oktatási-kutatási intézmények is használják, és ahogy egy máshol olvasott cikkből kiderült Magyarországon is.

    Ha ez nem lenne, akkor az kb olyan lenne, mintha egy fejlődni, virágozni kívánó szervezettől elzárnád a napfényt és oxigént, csak mert még nem tudott virágozni és teremni, így virágot és termést előre cserébe adni.

    Kicsit olyan ez mint a Windows és az Office kérdése is, ahol az oktatási intézmény, akkoriban amikor én tanultam, eldöntötte, hogy ezt kell tanulni és erre adja fel a házi feladatot. Senkinek nem volt erre felesleges x száz ezer forintja akkoriban, így illegális példányok kerültek telepítésre a családokban. Vagy megbuktál a tárgyból.

    És ilyen illegalitáson virágozva – kénytelen - mentek előre országok, vállalkozások.

    |

    Nem hagytam figyelmen kívül azt a részt, hogy „senki nem akadályozza meg abban, hogy saját univerzumot hozzanak létre”. És talán így van, talán nincs így, de ha így is van dönthet úgy egy jogtulajdonos társaság, hogy mégis megpróbálkozik a dolog eltiprásával, keres ürügyet, korrelációt és kötekedésre-perre viszi a dolgot, amitől a másik fél megijed és visszalép inkább, mert sem pénze sem fél élete sem idegrendszere nincs a dologra.

    |

    Szerintem túl kevesen nézik a kérdést felhasználói és hétköznapi praktikusság oldaláról.

    |

    „Bajosan lehetne ugyanis kétségbe vonni, hogy a művészet jelentős részben az utánzáson alapul. Mert igaz, hogy a kigondolás volt előszór, s ez a legfontosabb, de az is igaz, hogy amit egyszer jól kigondoltak, érdemes követni. Az egész emberi életre érvényes elv ez: amit másoknál helyesnek látunk, magunk is szeretnénk utánuk csinálni. Így követik a gyerekek az előre megrajzolt betűk vonalait, hogy az írást begyakorolják, hasonlóképpen a zenészek a mester hangját, a festők az elődök műveit, a szántóvetők meg a gyakorlatban bevált művelési folyamatokat tartják követendő példának, egyszóval azt látjuk, hogy mindenféle mesterségben a meglévő mintaképhez igazodva tesszük meg az első lépéseket. És Herkulesre, másként nem is lehet: vagy hasonlítunk a kiválókhoz vagy különbözünk tőlük. A természet ritkán tesz bennünket hozzájuk hasonlóvá, annál gyakrabban az utánzás. Azonban éppen az, hogy mindenben könnyebb dolgunk van, mint azoknak volt, akiknek nem volt mit utánozniuk, kártékonnyá is válhat, ha nem elővigyázatosan és önálló ítélettel élünk vele.”

    - Marcus Fabius Quintilianus (Szónoklattan)



    Utoljára szerkesztette: barretter, 2019.03.20. 15:31:16