• defiant9
  #27
  "Nem halmazelméleti gondjaim vannak, hanem egy bizonyítatlan állításoddal van gondom. Az nem bizonyítása valaminek, hogy azt állítod, nekem - valami mondvacsinált - gondjaim vannak, hanem, hogy hozol valamilyen bizonyítok"
  Elmondtam Czeizel konkrét példáját. Reagáltál rá? Nem, elsunnyogtál.

  "Amikor azt állítod, hogy hibásak, akkor ezzel elveszed az emberi méltósághoz való jogát!"
  Próbálsz mindenképp a számba adni olyan szót amit nem mondtam. A génhiba betegséget okoz, az embert pedig betegnek mondjuk nem hibásnak. Rosszul működő gépekre szoktuk a hibás szót használni, a DNS működése ami gépies jellegű ezért ez a szóhasználat.

  "és ebből kifolyólag a szülők sem lépnek meg automatikusan ilyet, hanem mérlegelik a lehetőségeket."
  Mik is a lehetőségek? Ismét a halmazelmélet. Nekem elég egyetlen olyan scenario-t mutatni ahol segít a hibás gén kiszűrése, hiába mutatsz mellé 10 olyat ahol ez nem létszükség mert mondjuk alacsony a kockázat, ezzel azonban nem cáfolod azt az egyet amiről én beszélek.

  "ezért van aki úgy dönt, hogy felnevel szindrómás gyerekeket is."
  Jah, mert volt olyan opciója hogy kiszűri a gént? Ha lenne akkor szerinted azt választaná a döntő többség hogy felneveli vagy azt hogy meggyógyítják? Mellesleg A felnevelés is elég gyakran torkollik abba hogy állami gondozásba adják, okok pl:
  (A szülők gyakran megbélyegzettnek érzik magukat és olyan nehézségekkel kell szembenézniük, mint a családi jövedelem visszaesése, az elszigetelődés és gyakran a társas kapcsolat felbomlása.)
  Az erős szűlői ragaszkodás amit az evolúció programozott nem cáfolata annak hogy sok szülő egyben a legjobbat is szeretné az utódjának, a nem beteg gyerek pedig jobb mint a beteg.

  "Az, hogy mi számít betegségnek, vagy genetikai rendellenségnek nem magától értetődő"
  Na mesélj, felhoztam másik példának az örökletes kétoldali retinoblastomát, Számomra ez faék egyszerűséggel genetikai rendelenességből fakadó betegség. Mutasd már meg hogy miért is nem az. Figyelj a halmazokra!

  "Viszont a génterápia, és az, hogy szelektálsz, hogy ki szülessen meg, és ki nem, nem ugyanazt jelenti."
  Valóban nem ugyanaz. A génterápia korlátos, abban a fázisban próbálja módosítani a DNS-t amikor az már milliónyi testi sejtben jelen van, ennek mindig is lesznek koráltai mert sok milliárd sejtünk van, ezek a kezelések rendkívül drágák ma is
  [i]Luxturna nevű génterápiás szer, melynek forgalomba hozatalát 2017. december 19-én engedélyezték.
  Bár a Luxturna árát hivatalosan még nem állapították meg, becslések alapján 1 millió dollár (kb. 270 millió Ft) körül lesz egy kezelés ára.[(i]
  és akkor is ha nanorobotok javítanának egyszer majd a távoli jövőben.
  A problémát ott lehet tökéletesen eliminálni amikor még csak 1-2 sejt van. Megismétlem, a mesterséges szelekció már ma is működik/elfogadott. Próbáld meg nem ignorálni az állításaim hanem reagálni rájuk.