• defiant9
    #21
    "Bocsánat, de a szelektálódás csak abban az esetben történne meg, ha az előtt meghal az illető, hogy utódot nemzett volna."
    Igen, ez trivialitás.
    "Ilyen összefüggésről meg nem tudok"
    Pedig nem nehéz belegondolni. Czeizel professzor pl. a csipőficammal példálózott, aminek szintén van örökletes komponense. Egy természeti környezetben nyilvánvaló a fizikai hátrány, de még a civilizált társadalomban is komoly handicap volt párválasztásnál. Azonban ma már az orvostudomány műtéttel elfedi ezt, emiatt a genetikai ok sem szelektálódik.
    Több gyerekkorban előjövő daganattípus is van ami sebészileg, sugárterápiával, stb. 'gyógyítható'. Pl. itt is felmerül hogy meg kellene akadályozni hogy a hibás gén simán továbbadódjon az utódba:
    A retinoblastoma megelőzése
    A betegség elsődleges megelőzésére csak a genetikailag meghatározott, kétoldali formák esetében van lehetőség. Ezek ui. dominánsan öröklődnek, első fokú utódokban az ismétlődési kockázat 50%. Fiúgyermek esetén az ismétlődés kockázatát idegen ondóval történő mesterséges megtermékenyítéssel lehetséges. Leánygyermekeknél hasonló módszer nem áll rendelkezésre mindaddig, amíg a petedonáció jogi kereteit nem szabályozzák.

    Ez egy favágó módszer aminek komoly pszichés következményei vannak. Mennyivel elegánsabb azt mondani a hibát hordozó szülőnek hogy semmit probléma, kivágjuk a hibát de attól még a te gyereked lesz, felismerheted benne a vonásaid, nem egy idegent lát benne.