• kvp
    #46
    "Ezt nem értem. A Beyerdynamic is zaj mentes és (Hála Istennek) nincs a fülemen a DAC meg ez erősítő."

    Analog fulesnel a fulhallgato es az erosito kozott kabel van, ami egyreszt ossze tud szedni mindenfele zajt, masreszt van ellenallasa es atviteli karakterisztikaja, ami a vezetek oregedesevel romlik. Amikor a simitott tap es a digitalis jel kozvetlenul megy be a fulesbe, akkor a kabel mint zaj es torzulas forras kiesik es a dac+erosito chip (a fuleshez valo kb. 3 rizsszem) kozvetlenul hajtja a hozza parositott hangszorot, idealis esetben egy arnyekolt burkolat alatt. Igy teljesen zajmentes a rendszer es a direkt orajel szinkron miatt nem csuszhat szet a hang a csatornak kozott.

    Ugyanez a megoldas egyebkent jo hangszorokhoz is, ekkor minden hangsugarzonak van sajat dac-ja, sajat erositovel (nagyobb teljesitmenyuek) es csak a tomoritetlen digitalis jelet + a szurt DC tapot kell odavinni mindegyikhez. A megoldasbol letezik egyebkent mikrofon is, headset-ekhez, ami semmilyen analog zajt nem tud osszeszedni, mivel a mikrofon mechanikaja be van epitve az adc chipbe, ami be van tokozva egy arnyekolt femdobozba. Mar csak a digitalis jel jon ki belole. A digitalis jel hatalmas elonye, hogy ha a kabelek nem tokeletesen arnyekoltak vagy hasznalodnak a mozgatas miatt (fulesnel ez alap), akkor sem romlik fokozatosan a hangminoseg, amig maga a digitalis jel ertelmezheto marad a masik oldalon. Egyszerubb es olcsobb igy atlagos digitalis komponensekbol kismeretu es nagyon jo minosegu hangrendszereket kesziteni, mivel az egyetlen analog alkatreszek a hangszorok es az analog jel utja csak max. par mm a tekercsekig.

    ps: A technologia azert fejlodik mostanaban, mert most mar megoldhato, hogy tenyleg ne legyen analog utvonal es dedikalt DAC/ADC aramkor a legtobb telefonon, hanem csak a digitalis jelek utaznak a kozponti chip, a mikrofonok, a hangszorok es a kulso csatlakozok kozott. Igy sokkal kisebb, olcsobb es a elektronikus zajokra erzeketlen keszulekek keszithetoek. Ehhez persze sajnos eloszor el kellett tunnie az analog jack-nek.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2019.03.11. 10:20:39