• Tetsuo
  #49
  "Franciaország azért nem csinál, mert nekik nem éri meg a K+F jövedéke."
  Ezt most is fenntartom. Franciaországnak egyáltalán sem állami, sem magánszektorban nem állna egy ilyen projekt az érdekében. Ha lenne rá pénzük, azt megéri inkább másra költeni és ezt is teszik, helyesen.
  Önmagában egy ilyen projekt még hazánknak sem lenne nagy durranás (K+F szempontból), hiszen az adott díjat kb. az nyerte meg, aki előbb összegyűjtötte rá a pénzt. A roverrel már komolyabb lett volna.
  Hogy konkrétan egy vállalatnak megéri-e, az sok mindentől függ, de valószínűsíthetően hatalmas presztízs - magának a vállalatnak és az adott személyeknek. Franciáknak ez felesleges, mint te is írtad, rengeteg más projekt van. Izraeli vállalat meg, hát... kb. azt csinál, amit akar.
  Feltételezem azt is, hogy a küldetés rengeteg mozzanata szimulálható, tehát a tudás és a gyakorlat is megszerezhető - egy bizonyos szintig, de talán jobb, ha pl. a magyarok is egy valóban hasznos (nemzetközi) küldetésen dolgoznak és abba fektetik az erőforrásokat. Az ESA finanszírozása hazánk részéről - ha jól tudom - a minimális, ami éppen a tagság fenntartására elég, de komoly projektekbe beszállni nem. Szerintem ezen változtatni sokkal lényegesebb lenne, mint felvinni a Holdra egy holoemléket...