• Tetsuo
    #47
    "Franciaország az ESA (alapító)tagja, nagyon nagy űripari potenciállal, azaz megéri nekik a jövedéke, és masszívan csinálják. Megint amiről nem tudsz, az nem létezik effektus..."

    Eddig olvastam. Tipikus trollkodás. Nagyképűen és aljas módon azt fejtegeted, hogy nem hallottam az Európai Űrügynökségről és még elképzelni sem tudom, hogy a nagy Franciaország részt vett volna űrkutatásban. :-)
    Holdprogramról volt szó. Azért írtam példának Franciaországot, mert még ők sem, vagyis még egy ott alakult csapat sem vágott bele hasonló (és sikeres) projektbe. Nemzetközi szinten sikeresek persze, de nem holdon. A SMART-1-ben a legfontosabbként kb. a kameráját, az űrrepülőteret és - gondolom - rakétatechnikát adta.
    Magyarországgal, aki ESA-tag, azért példálóztam, mert bár kis ország lévén, még mi is képesek lennénk elindítani egy hasonló holdprogramot (akár eddigi sikereinkre, kapcsolatainkra támaszkodva) a Pulit (roverrel), véleményem szerint a tudományos háttér megvan hozzá, hiszen kiemelkedő az űrkutatásunk, csak az anyagiak nem (a Puli konkrétan 30 millió dollár, aminek nagy részét magán úton kellene finanszírozni). Mindezek ellenére jóval jövedelmezőbbnek tartom a nemzetközi együttműködést és az igazán hasznos fejlesztéseket, amik valóban előrelépések.
    Ferencz Orsolya miniszteri biztosként valószínűleg odateszi magát és nagyobb büdzsé áll majd rendelkezésre.
    Izraelben állami és magán szinten is külföldről lapátolják a pénzt és egyéb erőforrásokat, könnyű nekik...
    A magánszektorban alap a profitábilis beruházás.