• kvp
    #5
    "A világon mindenhol csökken a születésszám, az általad tanulatlannak tartott rétegben is. És a színvonal ott is, de nő. Szóval abban a definitív formában, ahogy leírtad, ez nem igaz. Itthon is nézd már meg, hogy hány kétkezi és fizikai munkás volt 30-50 éve és hányan vannak ma. A trend egyértelmű. A korral is kopnak ki a bizonyos feladatokra nem képes emberek."

    Afrika lakossaga jelenleg meg mindig no. Az oktatasban reszesultek aranya viszont egyre csokken. Raadasul egyre magasabb szintu vegezettseg kell az uj munkahelyekhez, mig a felsooktatasban muszaki es tudomanyos teruleten vegezttek szama nem novekedik ilyen utemben.

    Egyszeruen egyre tobb ember kerul a 'tul hulye a munkahoz' szint ala, de nem azert mert ok feltetlen hulyebbek mint a szuleik, hanem mert az also szint kerul egyre magasabbra es a lakossag egyre kisebb aranya kepes ezt a szintet elerni. Nem csak tudasban, de alapvetoen intelligenciaban is egyre kisebb arany alkalmas a tenylegesen hasznos munkavegzesre. Ezzel egy egyre novekvo szamu alapvetoen szugsegtelen, atlagos lakossag jon letre, mellette hatalmas hiannyal zsenikbol. A bolygon jelenleg mig szamszeruen meg novekszik, addig aranyaiban mar csokken a magasan kepzettek szama es egy stabil jovobeli tarsadalomhoz a lakosag tobbsegenek kellene magasan kepzettnek lennie.

    Mindemelle ugy nez ki, meg az atlagos IQ szint is csokken:
    https://edition.cnn.com/2018/06/13/health/falling-iq-scores-study-intl/index.html

    Tehat az egesz bolygora vetitve egyre tobb hulyenek kellene egyre tobb zseniknek szant munkat elvegezni.

    ps: A folyamatot jol mutatja a nemetorszagi helyzet. A nyugdijba meno kepzett munkasok helyere sem talalnak senkit, mert a lakossag ujonnan erkezett resze joreszt nem alkalmas semmilyen munkara (meg az is olcsobb ha csak segelyt kap), mig a magasan kepzett lakossag szama termeszetes uton csokken. Egy irni olvasni nem tudo embert nem lehet berakni fejlesztomernoknek vagy orvosnak, viszont a tapasztalatok szerint a gyerekeikbol sem nagyon lesz mernok vagy orvos. A jelenlegi mernokoknek es orvosoknak vagy akar gyari technikusoknak pedig egyre kevesebb gyerekuk van, ezert ha mind tanulna es magasan kepzett tudos vagy mernok lenne, akkor sem tudnak meg a szuleik generaciojat sem potolni, nemhogy az ujonnan letrejovo allasokat betolteni. Az egyetlen jo megoldas a lakossagcsokkenes megallitasa es az atlagnal magasabb intelligenciaju gyermekek szuletesenek es felnovesenek, magas szintu kepzesenek elosegitese lenne. Ezzel lehetne az intelligenciaszintet tovabb novelni, hogy az kepes legyen kovetni a novekvo elvarasokat. Viszont egyelore senkinek nincs otlete arra, hogy ezt hogyan lehetne osszehozni.