• kvp
  #16
  "Csudálatos már megint kevered / összemosod a szezont és fazont. Sehol nem azt írtam, hogy nem nő a népesség. Ellenben a születésszám a világ fejlődő részén is drámaian zuhan. Tehát a növekedés üteme kurvára nem mindegy."

  Amig 2.1 folott van addig noni fog a lakossag es sok helyen meg mindig 8-10 gyerek korul van, akikbol ha csak 4-5 eri meg a felnottkort, meg az is generacionkenti duplazodas. A 2^N fuggveny is eleg meredek...

  "Ahhoz képest, hogy a média attól zeng, hogy micsoda munkaerőhiány van én ezt kurvára nem érzékelem egyenlőre álláskeresés kapcsán."

  Valoszinuleg nem eleg magas a tudasod hozza. A nagyon nagy tudasu, sokdiplomas, phd-s mernokoket es kutatokat azonnal felveszik. A tovabbi fejlodessel es automatizalassal lassan az egy diploma lesz az also hatara a rendes munkanak es kb. a mai szakmunkas vegezettsegnek fog megfelelni. Viszont sokdiplomas, raadasul phd-s emberbol nincs eleg. Ezert mondom, hogy gyorsabban no a minimumszint es az elvaras, mint ahogy a fejlett vilagban a lakossag fiatal reszenek az intelligencianovedekese ezt kovetni tudna. Igy egyre kevesebb munkara alkalmas ember lesz, meg a termeszetes fogyas nelkul is. Aki meg egy gettoban nott fel, abbol nem lesz nemhogy sokdiplomas mernok, de meg technikus sem. Aztan ahogy valnak az emberek nyugaton egyre inkabb munkanelkulive, annal kevesebben engedhetik meg maguknak hogy tanittassak a gyerekeiket es igy lesz egyre tobb tanulatlan szegeny. Magyarorszagon sincs darabszam szerinti munkaerohiany, csak megfelelo tudasu szakemberbol van hiany. Mar csak azok vannak kozmunkan, akiket nem lehet rendes termelo munkara alkalmazni. Es ennek a retegnek (nyugaton siman csak segelyesek) a letszama no, meg csokkeno lakossag mellett is. (novekvo lakossag mellett pedig szinte csak az o letszamuk no, aranyaiban es darabra is)

  ps: Mindenki keresi a csoda receptet, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy a kovetkezo generaciok gyerekei egyre okossabbak legyenek, de jelenleg ugy nez ki, hogy a sok tanulas es a sok szellemi munka pont csokkenti a gyerekvallasi hajlandosagot, igy atlagban minel okosabb valaki, annal kevesebb gyereke lesz. Ez forditott szelekcios folyamat, azaz az evolucio mar rovidtavon is csokkeno IQ szintet fog eredmenyezni a fiatalabb generacioknal. Ezt persze nem meri senki hivatalosan is felvallani, mert rasszista, idegengyulolo gondolatnak minosul. (pedig egy az indulaskor teljesen homogen etnikai csoportban is elojon par generacio alatt) Regebben ez azert pont foritva volt, altalaban az okosabbaknak lett tobb felnott gyerekuk es azok alapbol is okosabbak voltak mint az atlag, tovabba jobb kepzest is kaptak. Ez utobbi meg igaz ma is, joreszt ezert nem omlott ossze az egesz nyugati gazdasag, viszont a 2.1 allatti gyerekszam csokkeno letszamot jelent az ertelmisegiek szamara, mind darabra, mind aranyaiban a tobbi csoporthoz kepest. Marpedig magas szintu automatizacio mellett az ertelmiseg felso reszenek jut csak munka (es megelhetes, meg a gyerekeiknek rendes oktatas ha kapitalista rendszerrol beszelunk).