• kvp
    #49
    "Hogyhogy még itt vagy közöttünk és nem Elon Musknál vagya Nasanal dolgozol?"

    Egy volt kollegammal neztuk es mindket helyre (SpaceX, JPL) csak amerikai allampolgarokat vesznek fel. A JPL eseten ha mernok az ember es nem kutato, akkor meg adott ev amerikai katonai szolgalat is feltetel. Ez egyebkent letudhato egyben ha valaki az allampolgarsagaert vallal katonai szolgalatot, de meg igy is kozel egy evtized a minimum. Hat kosz nem. A kollega azota egy (civil) keleti parti cegnel dolgozik, en maradtam itthon. Otletelni, meg kutatni itthon is lehet, legalabbis egyelore, ha eppen van ra penz.

    Viccen kivul, nem teljesen automata gepekrol beszeltem, csak olyan egyszerusitett szerszamgepgyarto gyartosorrol, amivel magat a gyartosort is le lehet gyartani, persze emberi segitseggel es megfelelo nyersanyagok birtokaban. Ez lehetove teszi, hogy mindent helyben potoljanak vagy szukseg eseten sokszorozzanak. Az ipari forradalom is igy indult. A 3D nyomtatok es CNC gepek ma mar vannak olyan szinten, hogy sajat magukat elo tudjak allitani, tehat ezt tovabbfejleszteni es szabvanyositani nem annyira scifi.

    Egyebkent ha mar scifi, akkor inkabb erdemes a wh40k standard template construct-jaira gondolni, tehat alavetoen tervrajzok amik alapjan le lehet gyartani mindent ami kell, a kobaltatol az urhajoig. Nem kell hozza automata intelligens gyar, ha van keznel par nagyjabol intelligens ember.

    ps: A robotok hasznalatat erdemesebb ugy elkepzelni, mint a marsjarokat most. Semmit nem csinalnak maguktol, de kaphatnak tavolrol parancslistat, amit el tudnak vegezni, kozvetlen emberi iranyitas nelkul. Ez egyszeru taviranyitas, csak a nagy halozati kesleltetes figyelembevetelevel kialakitott modon. Ehhez is csak emberi intelligencia, meg egy kis turelem kell es a mai technikai szinten kivitelezheto.