• NEXUS6
    #26
    Gondoljuk már ezt végig. Kolonizálásnak azt nevezzük, hogy létrehozunk egy önfenntartó közösséget. Namost a Földön ha kirakunk egy lakatlan, de élhető szigetre 50 embert, akkor ez működik. Kb ennyi kell hozzá.
    A Marsra viszont a Föld leggazdagabb, legerősebb államainak iparával előállított csúcstechnikás eszközökkel eljuttatunk kb ennyi embert, akkor azok pontosan addig maradnak életben, ameddig ezek az eszközök működőképesek maradnak, vagy a világ leggazdagabb államai, az ő ipari hátterükkel ezt folyamatosan pótolják. Nem az a kérdés, hogy neked mennyibe kerül a jegyed oda, hanem hogy miután mondjuk Musk ezt neked kifizeti, ki fogja az életben maradásodat is pénzelni? Musk programjához a pénz más ágazatokból elszipkázott forrás, vagy ha a NASA fizeti, akkor gyak közvetlenül az adófizetőktől. Csak mert egy ilyen küldetés megteremtéséhez a fizikai eszközök pótlására ott a Marson még alsóhangon jó pár évszázadig semmi esély.

    A kérdés tehát az, hogy te és általában minden földlakó mennyit hajlandó azért a jövedelmedből áldozni, hogy pár lelkes emberke egy tök kihalt sivatagban, gyakorlatilag tök értelmetlenül bóklásszon?