• kvp
    #1
    Ez bizonyos szempontokbol elonyos is lehet, mert ha egy bunelkoveto barmelyik rokona vegeztet ilyen tesztet, akkor mar lehet tudni, hogy melyik csaladot erdemes elovenni tesztelesre. Persze ez csak akkor mukodik ha a csaladi kapcsolatok jol definialtak, ha az apa ismeretlen valahol akkor nem.

    Viszont ismerve ezeknek a csaladkutato teszteknek a megbizhatosagat, eleg sok hamis pozitiv talalatra lehet szamitani, tehat teljesen artatlan csaladokat is bevonhat a vizsgalatba, csak pusztan a genetikai hasonlosag alapjan, amit egy jobb teszt mar kapasbol kizarna. Viszont ebben az esetben a jobb tesztet mar rendorsegi eljaras soran vegzik el, ami problemas.

    Az eljaras egyebkent hasonlo ahhoz a regebbi megoldashoz, hogy ha egy varosban fekete (vagy nallunk cigany) elkovetot lattak, akkor bevittek az osszes azonos nemu hasonlo koru feketet (vagy nallunk ciganyt) es azok kozzul valaszthatott a szemtanu. Igy sokszor el sem fogtak a tenyleges elkovetot, viszont eliteltek egy nagyjabol hasonlo illetot. A csaladi genetikai tesztek jelenlegi minosegi szintjen ez varhato. A rendes, megbizhato tesztek ugyanis tul dragak.

    A fentiek fenyeben adja le barki a dns-et tesztelesre. Megbizhato eredmenyt biztosan nem fog kani, de cserebe regisztraljak ot es a teljes csaladjat egy potencialis bunelkovetoi adatbazisba.