• kvp
    #3
    Barmilyen automatizalas valamilyen szintu mesterseges intelligencia.

    Az elso gozgepeken meg minden dugattyumozdulatot ember iranyitott, tehat ember nyitotta a gozcsapot, majd zarta el feluton es nyitotta ki az urito csapot a masik allasban, hogy vissza tudjon terni a dugattyu a kiindulo allasba. (ez joreszt megegyezett az elso gorog gozgep mukodesevel, ahol viszont egy teljes befutes meg egy lassu dugattyumozdulatra volt csak eleg) Aztan rajottek, hogy viszonylag egyszeruen megoldhato, hogy egy rudazat nyissa es zarja a csapokat. Ezzel a gep nemcsak magarahagyhato volt,de sokkal gyorsabb dugattyumozgast is lehetove tett, tovabba tobb dugattyu hasznalatat. Ez a megoldas mara a belso egesu motorokban odaig jutott, hogy masodpercenkent akar 100-szor is kinyit es bezar egy-egy szelep. Mindezt a szelepvezerles automatizalasa tette lehetove.

    A fenti pelda csak egy olyan amire nem mondana a legtobb ember, hogy mesterseges intelligencia, mint ahogy a felhuzos csorgos ebresztoorara sem, pedig mindketto az, csak eleg primitivek.

    A legtobb ember egyebkent mesterseges intelligencia alatt a mesterseges tudatot erti, amit viszont meg a termeszetes intelligenciak (elolenyek) eseten sem tudtunk rendesen definialni. Mesterseges formaban pedig tudtommal nem igazan letezik.

    Roviden szolva, barmi ami akarmilyen kis szintu automatizalast is tartalmaz, az mesterseges intelligencianak tekintheto, csak jellemzoen nem igy hivjuk, mert az automatikus vagy automatizalt volt idaig az elterjedt kifejezes.