• CairoJack
    #13
    Atyám mekkora hülyék vannak itt. Először is: Ez egyszerre volt egy politikai üzenet, egy technológia lépés, és egy tudományos vívmány. Politikai üzenet volt, mert a világon kb. 6-8 ország képes ilyen űrprogramot felmutatni, és ezek közül sem mutatott fel mindegyik, csak potenciálisan képes rá. Ezzel Kína demonstrálta, hogy belépett a legnagyobbak közé. Ami azt jelenti, hogy van elég felesleges pénz, hogy ilyesmire költse, van elég kutatási potenciálja, elég szellemi tőkéje. Akár katonai üzenetnek is felfogható, az a technológia akár hadászatra is alkalmas lehet. Szóval finom jelzése ez annak, hogy nem kéne baszakodni velük.

    Technológiai lépés, mert ha egyszer majd embert akarnak küldeni a Holdra, a Marsra, akkor most fejlesztik ki azokat a technológiákat (navigáció, kommunikáció, elektronika, rakétatechnika, automatizálás, radartechnológia, landoló egységek, stb).
    Ezeket a technológiákat lépésről lépésre szokás fejleszteni, nem úgy, hogy tavaly még nem volt űrprogramunk, jövőre meg Marsra szállunk. A Holdra szállást is rettenetesen sok előzmény küldetés előzte meg. Előbb Hold szonda, aztán pl az Apollo-10 is elrepül a holdig emberekkel, de mégsem szált le, csak szimulációkat és próbákat végeztek, hogy megnézzék, mi romolhat el.

    Kína még nagyon az elején van egy ilyen Holdra szállásnak, még legalább 5-10 év, mire az emberes holdra szállásig jutnak. Ha akarnak egyáltalán, mert jelenleg nem tűnik úgy, hogy gazdaságilag lenne haszna. Max az is csak egy erő demonstráció lenne, és ugye a már említett tudományos munka, de ez utóbbinak nem biztos, hogy van kézzel fogható eredménye, vagy hozzáadott értéke. Azon kívül még fix, hogy dollár tíz-száz milliós showműsor lesz körülötte, az egész világ őket fogja nézni.

    Azért azt is vegyük figyelemben, hogy a világon jelenleg senki nem rendelkezik olyan technológiával, amivel ember lehetne juttatni a holdra. Ugye a holdra szállás 50 éve volt, azzal a technológiával nem mehetnek, jelen kori technológia meg nincs (az USA-nak konkrétan még rakétája sincsen, amivel akár csak föld körüli pályára tudnának küldeni embert. Itt bérelgetik a francia, meg orosz rakétákat). Újra létre kell hozni ezt a technológiát. Újra kell tervezni az űrhajókat, a holdra szálló eszközöket, a szkafandereket, mindent. Nyilván modernebb, biztonságosabb formában. Ez sem 2 napos, tesztek és előzmény nélküli feladat.