• defiant9
    #67
    "hőmérséklet és a CO2 szint között valóban nagyon szoros az összefügges, csak nem mindegy, hogy az ok-okozati vonatkozást milyen oldalról nézzük."
    Valójában csak rövidebb távon szoros az összefüggés, több millió éves periódusok vannak amikor negatív a korreláció.
    Azonban fizikai tény hogy a CO2-nek van üvegház hatása, ez alap kísérlet szintjén jól látható, innentől mindegy hogy vulcánból, elrothadó növényekből, erdőtűzből, vagy kipufogógázból származik.
    Ha azt mondod hogy az emberi CO2 tüske nem ad hozzá a rendszerhez egy hőmérséklet növelő faktort akkor egy fizikai tényszerűséget kellene cáfolnod ami kb. lehetetlen.
    Én összességében azt látom hogy az emberi tevékenység(aminek része az eltemetett szén kiásása majd elégetése, amire a anyatermészet sem képes -> tehát mégsem vagyunk annyira porbafingók mint amilyennek beállítasz minket) simán okozhat nettó felmelegedést, én ehhez kötném a hatást nem a naphoz vagy a bolygó természetes folyamataihoz. Kifejezetten jelentős az a hő amit az üvegház hatás tart meg(enélkül befagyna a seggünk ugye)
    Hosszú távon viszont olyan folyamatokat indukál ez a plusz energia a légkörben/tengerekben aminek nem tudjuk kiszámítani a hatását. Ebben pedig benne van a negatív/pozitív spirál esélye is.