• herlius
    #62
    Már bocs, de itt egyelőre csak te személyeskedtél, én pusztán vitatkozni próbálok. Láthatóan egyetlen percet sem szenteltél annak a videónak, amit belinkeltem, máskülönben megértenéd az érveimet és nem írnál le olyasmiket, amiknek a cáfolata pontosan dokumentálva van a videóban.
    Egy szóval sem állítottam, hogy szakértő lennék, pusztán egy átlagos gondolkodó ember, aki mindkét oldalról próbálja megérteni ezt a témát.
    A kutatások mindig azt bizonyítanak, amit az azokat megrendelők látni szeretnének. Mindkét oldalról kutatások folynak, csak éppen a klímaszkeptikusok sajtója lényegesen gyengébb. Én még egyetlen megcáfolhatatlan bizonyítékot sem láttam sem ezen a fórumon, sem máshol arra vonatkozóan, hogy valóban az emberi tényező az okozója a klímaváltozásnak. Természetesen arra sincs egyértelmű bizonyíték, hogy az ember ne lenne valamilyen szinten ezért felelős, de ilyen szintű tömeghisztériát kelteni a téma körül pusztán matematikai modellekre és többértelmű feltételezésekre alapozva nekem szimpla politikai és üzlet játszmának tűnik.
    Az, hogy az átlagember nyilván félti a saját és utódai jövőjét, egy természetes dolog. Erre viszont az anyatermészet magasról tesz, mint ahogy a történelem során rengetegszer ugyanígy tett. A klímaváltozás, akár tetszik akár nem, elsősorban egy természetes folyamat. Az élővilág erre csak reagálni tud, de érdemben befolyásolni alig. Aki képes alkalmazkodni a megváltozott környezeti hatásokhoz, az túlél, a többiek kihalnak. Ezt hívják evolúciónak. OK, kezdjük el holnaptól a drasztikus CO2 kibocsátás visszaszorítását. Zárjuk be a gyárakat, széntüzelésű erőműveket, fogjuk vissza a közlekedést. Megoldja az emberek mindennapi problémáit? Nem, sokkal inkább nagyobb és súlyosabb gondokat fog előidézni, ráadásul semmilyen garancia nincs rá, hogy maga az alapprobléma (klímaváltozás) bármilyen mértékben is változni fog.