• NEXUS6
    #4
    Kicsit ellentmondásos a dolog, a cikk.
    Szerintem itt ok/okozati kapcsolatok vannak összekeverve. Egyrészt a Kis jégkorszak alatt a Nap sugárzásának mértéke is viszaesett, ami elsődleges ok lehetett a Kis jégkorszakot illetően. Az, hogy ezen időszak alatt csökkent-e és mennyire a tengeráramlások intenzitása csak igencsak közvetett úton tudják megállapítani.

    Másrészt egyszerű fizikát, meg a jelenlegi méréseket/trendeket ha nézünk (pl extrém hőmérséklet Skandináviában), akkor kis belegondolással az áramlás mértékének a lanyhulása érthető és az is, hogy mégsem okoz feltétlen lehűlést.
    A globális melegedés az egyenlítőhöz közelebb kisebb a sarkok felé nagyobb mértékű melegedést jelent, ami azt jelenti hogy a hőmérséklet különbség, ami a magasabb és alacsonyabb szélességi körök időjárását, tengervízének hőmérsékletét jellemezte csökken, ami lassuló cirkulációt, gyak konvekciós áramlást eredményez. Viszont ez önmagában lehűlést nem okoz, mert akkor megint visszagyorsulna a rendszer ezzel biztosítva a hőmérséklet újboli kiegyenlítődését.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.12.11. 09:12:58