• leeloodallas
    #11
    "Mi az hogy nem engedi be a külföldieket? Ferraritól kezdve minden eu cucc kapható ott!"

    Persze, elvileg bárki piacot szerezhet Kínában, de annak az ára az, hogy MINDIG kínai többségi tulajdonban kell lennie a KÖZÖS cégnek, és a vezető is kínai.

    Valamint x évre szerezhetnek kvázi koncessziót/működési engedélyt, és ha annak lejártakor a kinai állam megköszöni az együttműködést, a külföldi cég semmit sem tehet, kereshet más piacot. Ennek az a legrosszabb hozadéka, hogy az együttműködés során a kínaiak minden technológiai inputot megszereznek, tulajdonképpen megvásárolnak, majd azt - ha már feltalálni nem tudták -, alkalmazni már fogják tudni. És időközben azért ők is szert tesznek egy erős szellemi háttérre.

    De ezt már előttem leírták.

    A kínai lufit lehet még pumpálni, de azt a gazdasági növekedést, amit évek/évtized(ek) óta produkálnak, csak mesterségesen lehet generálni, fenntartani pedig lehetetlen, több okból is.
    A legfontosabb, hogy a belső piac - a legszélsőségesebb kommunista beállítódás miatt - nem képes olyan ütemben fejlődni, mint amit a gazdaság összeredménye szükségessé tenne. Magyarul azt az elképesztő pénzmennyiséget, amit "megszereznek" (azt most hagyjuk, hogy milyen eszközökkel...), nem a gazdaságba fektetik, hanem nagyrészt magánkézbe játsszák át - ugye, milyen ismerős sztori ez nekünk, magyaroknak?... -, és elképzelhetetlen mértékű luxusban élnek, ami gazdaságilag nulla produktivitással bír.

    Az már sommás személyes vélemény, hogy az undorító, élősködő fajtájuk időleges sikere mennyire irritáló.

    A dolog másik része, a politikai aspektus. Az tök jó, hogy a Trump adminisztráció végre elkezdte a kardcsörtetést, viszont a regnáló elnök szellemi képessége még nagyon nagy bajnak ágyazhat meg.
    Jelesül, ha eljön az idő, hogy Kína elhiszi magáról, hogy ők az első számú gazdasági/katonai/politikai hatalom, minden ütőkártyára egy másikkal felel, és a politikai licitálásban nem fog megálljt mondani.

    Márpedig Clausevitz óta tudjuk: "A háború nem más, mint a politika folytatása más eszközökkel".

    Nemrég elképzelhetetlennek tartottam egy reguláris 3. világháborút. Ma már másként gondolom...