• kvp
    #18
    "Az államnak nem dolga a globális felmelegedéssel való foglalkozás, mert egyrészt túllépi a hatáskörét, másrészt nem is tud ellene tenni semmit mert nem érdeke, harmadrészt csak a magán alapú kezdeményezések működnek ilyen téren. Az állam meg maga a köz. A közlegelők tragédiája az állam túlzott méretéből fakad. Pl privatizációval rengeteg környezetszennyezéssel kapcsolatos probléma orvosolható lenne."

    A globalis magantokenek nem erdeke a Fold bioszferajanak megtartasa, hiszen az nem hoz profitot. A kornyezetvedelem pedig tobb penzt visz el mint hoz, ezert gazdasagilag semmilyen osztonzojuk nincs arra, hogy barmit is tegyenek. Csak a Foldon elo embereknek erdekuk a sajat tulelesuk biztositasa. Ezen emberek jellemzoen allamokba tomorulnek. Demokratikus allamszervezet eseten pedig ezen allamokat felhasznalhatjak a sajat erdekeik ervenyesitesere. Tehat a demokratikus allamok feldata az allampolgaraik tulelesenek biztositasa es ezert szukseg eseten eroszakot is alkalmazhatnak. Akar a nemzetokozi nagytokevel szemben, akar mas allamokkal szemben is. Idealis esetben az osszes demokratikus allmnak kell osszefognia es szukseg eseten katonai erovel biztositania, hogy a sajat allapolgaraik tuleljenek. Ez jelenleg szinte kizarolag a Fold bioszferajanak megtartasaval oldhato meg. (egyelore nincs tomeges alternativa)

    Amennyiben az allamokat kihagyjuk, akkor tenyleg csak a civil kezdemenyezesek maradnak, de egy civilekbol allo globalis onvedelmi csoport sokkal durvabb modszereket kellene hogy alkalmazzon es eleve az allamok eroszakmonopoliumat kellene figyelmen kivul hagynia. Szerintem elonyosebb lenne ha a nyugati vilag ulne le targyalni mindenki massal a szukseges valtozasokrol a nato katonai erejevel a hata mogott, mintha civil csoportok probalkoznak eloszor targyalni, majd kikenyszeriteni a valtozast. Az utobbi csak asszimetrikus habourval oldhato meg es egy globalis okoterrorista csoport aktiv tevekenyesege valoszinuleg tobb aldozattal es nagyobb anyagi karral jarna, mintha a nato tagallamok gyakorolnak nyomast mindenki masra. Harmadik alternativa sajnos nincs, mert a bekes targyalast es meggyozesi szandekot senki nem veszi komolyan, meg az egyesult allamok sem.

    Sajnos elso modszer sem sikeres addig amig a nyugati allamok vezetese sem erdekelt az allampolgaraik eletben tartasaban. Ezen demokratikus allamberendezkedes esten valasztasok utjan lehetne valtoztatni, amennyiben a polgarok felismerik, hogy a sajat es csaladjuk tulelese mulik rajta.