• nkmedve
    #9
    "enélkül bármikor visszatérhet a nacionalizmus réme, ahogy megtörtént Nagy-Britanniában és az USA-ban is két éve."

    Ezzel a gond csak az, hogy sem Trump, sem a Brexit-et támogató politikusok nem nacionalisták (attól, hogy azt hazudják, még nem lesz ez így). Egyszerű opportunisták akik megunták a másodhegedűs pozíciókban és a legmocsokosabb trükkök bevetésével (félelemkeltés, hazugságra vagy a valóság eltorzítására épülő propaganda, elenséges/rivális kormányokkal való szövetkezés) próbáltak maguknak előnyösebb pozíciót kiharcolni. Amikor ez összejött akkor ők lepődtek meg a legjobban, és legszivesebben visszatuszkolták volna a szellemet a palackba (pl. Farage eltűnése a Brexit népszavazás után). Ezekre az emberekre sok mindent lehet mondani (pl. impulzív, rasszista, diktatórikus jellem) de hogy nacionalisták lennének... azt erősen kétlem

    Bár őszintén, a nacionalizmus elméletben jól hangzik, de a történelem során a gyakorlatban soha sem a saját ország szeretetéről és felemeléséről, hanem sokkal inkább a saját és más népek elnyomásáról szólt. Emellett még rengeteg vérontás is a nacionalizmushoz köthető, valószínűleg hasonló nagyságrendről beszélhetünk, mint amennyi vér a vallások kezéhez is tapad.
    Így nézve, talán Sorosnak igaza van abban, hogy ezt az ideológiát mostmár ideje lenne hátrahagyni, mert csak pusztításra képes, semmi másra. A hagyományokat és a nemzeti identitást meg lehet őrizni nacionalizmus/fasizmus nélkül is.


    "Tíz év múlva már aligha történhetett volna meg a Brexit-szavazás eredménye vagy Trump győzelme a demográfiai folyamatok miatt."

    Trump és a Brexit eseteiből tanulva remélhetőleg tényleg nem fognak már ilyen dolgok történni a jövőben, mert egyébként könnyedén egy újabb világháború előtt találhatjuk magunkat, ennek viszont semmi köze a demográfiához (bár az is egy nagyon hatékony propaganda-eszköz).
    Az USA már úgy tűnik megtanulta a leckét (lásd legutóbbi választások), a britek is jó úton haladnak a 2016-os hülyeségük visszacsinálásában, bár ott már talán túl késő mindent visszavonni, és azt sem lehet kizárni, hogy szétesik a Királyság (de akárhogy is történjen, a Brexit egy erős elrettentő példa lesz más országok számára).