• nkmedve
    #13
    "Évtizedek propagandája van benne abban, hogy ma az európai ember inkább el akar tűnni, mint hogy szaporodna."

    Ezzel az elmélettel a gond, hogy nem csak az európai ember nem szaporodik, hanem minden fejlett ország lakosságánál megfigyelhető és teljesen érthető jelenségről van szó. Nem kell mindenből valami összeesküvés-elméletet gyártani.

    Kicsit segítek értelmezni amit korábban írtam: nem a székelyek nemzeti önérzete vagy a kúltúránk ápolása a veszélyes (ez nagyon is jó dolog, én is szívesen veszek részt székely kúltúrális eseményeken, és nyilván én sem tartom magam románnak), hanem a már említett radikális nacionalizmus, valamint amikor a nacionalizmus állami és törvényhozói szinten kezd el működni.
    Gondolom nem kell ecseteljem, hogy mennyire jó lenne nekünk székelyeknek ha egy valódi szélsőjobbos nacionalista román párt kerülne hatalomra Romániában (amire amúgy volt valós esély 2000 környékén, volt is para rendesen).
    A nacionalizmus állami szintre emelkedése már csak azért is veszélyes, mert általában autokráciához/diktatúrához vezet (valahogy a demokrácia és a nacionalizmus nagyon nehezen férnek meg egymás mellett :) ) és innen jöhetnek aztán a nagyon csúnya dolgok, ha nem vigyázunk. Nem tudom ki hogy van vele, de én nem szeretnék egy nacionalista diktatúrában élni, főleg kissebbségiként.