• nkmedve
  #11
  "vagy megszunik a kulturaja a globalis multikulturalizmus miatt"

  Én csak azt nem értem, hogy ez miért lenne törvényszerű, szerintem egyáltalán nem az, ez is inkább csak a félelemkeltés része amit egyes sajtóorgánumok terjesztenek. Egy kultúra nagyon ritkán pusztul el külső tényezők hatására (kivéve ha teljesen kíírtanak egy népcsoportot), sokkal gyakrabban fenyegeti belső okok miatti megsemmisülés. Szerintem a legnagyobb fenyegetést az európai kultúrákra a saját népeik nemtörődömsége és elöregedése jelenti, hogy néhány évtizeden belül nem lesz már 1 darab ember sem aki azt a kultúrát ápolni akarja, és esetleg csak múzeumokban találkozunk vele. Ez viszont egyáltalán nem a bevándorlók sara.

  Hogy egy konkrét példát is mondjak. Én romániában élek, itt évtizedeken keresztül államilag próbálták hígítani a magyarságot az általuk lakott területeken és elnyomni a kissebbségi kultúrát (és azóta is egyre kissebb a magyarság aránya mindenhol). Eltűntek a székelyek és egyéb más magyarnyelvű csoportok? Dehogy, kevesebben vannak, de talán még erősebb öntudatuk és "brandjük" van mint valaha (lásd székely termékek egyre több helyen).

  Hogyha már ennél a témánál tartunk, a kultúra nem államhatár függvénye, általában sok különböző kultúra él egy adott országban és fejtenek ki hatást egymásra, ez teljesen természetes és emiatt a nacionalizmusnak semmi keresnivalója egy kultúra fenntartásában (ebben az oktatásnak és nevelésnek van sorsdöntő szerepe). Láttuk már a történelemben, hogy mik tudnak történni amikor az emberek nacionalizmusba burkolózva próbálnak egyes kultúrákat segíteni vagy elnyomni, vagy esetleg a kultúrától tovább lépve faji alapon különböztetik meg egymást. Ezért nagyon veszélyes a nacionalizmus, olyan folyamatokat indíthat el amelyeknek senki sem láthatja előre a végét.

  Amúgy ne gondoljuk, hogy a nyugati munkaerőpiac felvevőképessége és a segélyekre fordítható pénz végtelen. Mint mindenhol, itt is létezik önszabályzás a rendszerben ami fokozatosan fogja csökkenteni a betelepedni vágyók számát és idővel tényleg csak azok fognak tudni bejönni akik hasznosak a társadalomnak (mert ugye valamennyi olcsó munkaerőre mindig szükség lesz, hanem az öregedő társadalmak éhen halnak).
  Szóval nem kell attól félni, hogy 1-2 évtizeden belül több 100 millió migráns fogja ellepni európát és majd mindenki 5 muszlimmal kell megossza a házát.