• kalapos01
    #15
    Szögezzük le, hogy az Outer Limits tényleg nagyon jó volt.

    De.

    Azzal nagyon nem értek, hogy bármiféle zsenialitás kell ahhoz, hogy valakinek egyetlen ötlete legyen. Ez a legkönnyebb. Egy ötlet. Egy ötletcsíra is elég. A tudás nem az, hogy arra egy 20 vagy 40 perces epizódot felhúzzanak (ami nem egyszerű, az az, hogy a gondolatiság mellé karakterizálás is férjen). Az Outer Limits sokszor csak erről szólt. Mint ahogy más antológiák is. A lényeg sosem az volt, hogy milyen az ötlet, hanem az, hogy mennyire sikeredik megkapóra a körítés, ami működőképessé teszi az ötletet.

    Ahogy írod, vannak azok a sorozatok, amik éveken át boncolgatnak. Itt a gond, hogy te félreérted az egészet. Vannak az univerzumépítő (ld. Babylon 5), illetve a mitológiaközpontú sorozatok (ld. Lost - nem szeret/nemszeret kérdése, de ott rengeteg ötlet volt), és vannak azok, amik vesznek egy csavart, és bedobják a szereplőket (ld. Manifest). Az utóbbiak próbálnak többek lenni egy ötletnél, próbálnak karaktereket létrehozni, megmutatni, hogy az új körülmények között miképp viselkednének. És ez nem egyszerű feladat. Sokszor szappanná silányul a dolog, amibe tessék-lássék beviszik a részenkénti pár perc mitológiát, hogy azok, akiknek ez kell, és akik heti pár perccel beérik, maradjanak.

    A lényeg, hogy tökéletesen megférnek egymás mellett a műfajok. Vannak ma is remek antológiák, mint az Outer Limits - van, aki rövid novellákat szeret olvasni. Van, aki rövidfilmeket néz a moziba, mondván egy filmnek elég 15 perc. Kurva jó magyar rövidfilmek készültek idén is, ahogy láthattuk a Friss Húson. És vannak, akik normál sorozatokat néznek. És normál hosszúságú filmeket.