• kvp
    #1
    Ezt regen mutanrendori vizsganak es engedelynek hivtak, mostanaban tipusengedelynek. Letezo fogalom es eljaras, szoval nem igazan van tisztaban a cikkben idezett szakember a jogi dolgokkal.

    A konkret szabalyokrol meg csak annyit, hogy minden rendes tudasbazis alapu MI szabalyokat hasznal. Tehat nem hagyjuk hogy magatol kitapasztalja hogy mi nem vezet balesethez, hanem kap egy szabalyrendszert (piros lampanal megallni, semminek nem nekimenni, stb.) amit a szenzorokbol erkezo adatokra probal alkalmazni.

    Ezert is szokas szetvalasztani a melysegi terkep keszito (terlatas), objektumfelismero/szegmentacios (tererzekeles), mintailleszto (tabla, utfestes es jelzolampa felismero) kodokat a tenyleges mesterseges intelligenciatol. A fenti al feldatokra vannak jol bevalt kesz megoldasok, jellemzoen cellularis neuralis halozatokat hasznalva. A vezeteshez pedig egy tudasbazis (szakertoi rendszer) es egy fuzzy logikai egyseg kevereket lehet (es szokas) hasznalni. Ez a megoldas lehetove teszi, hogy a rendszer minden donteset meg is tudja indokolni az eppen aktiv szabalyok es sulyok felsorolasaval. Igy ellenorizhetove valik, hogy mit miert csinal.

    Ez a fajta MI nem tanitva van, hanem programozva es bar hasznal neuralis halozatokat a ter es a mintak felismeresere, a tenyleges dontesi retege egyszeru szabalykoveto. Bizonytalan helyzetekben pedig mindenrol meg tudja mondtani a bizonyossag merteket. Peldaul hany szazalekos bizonyossaggal tudja megmondani, hogy az adott utszeli targy (auto) mogul nem fog ele kiugrani semmilyen mozgo targy (gyerek) Ezutan a szabalyokban meg van adva, hogy mondjuk 100% bizonyossag alatt lassitson annyira, hogy fektavon kivul legyen a bizonytalan terulet. Ezeket nem megtanulja, hanem a szakertoi rendszer fejlesztesekor osszeallitjak neki, kb. mint egy digitalizalt kresz konyvet. A buta mintafelismerok es a szabalyrendszer kozott jellemzoen egy fogalmi teren keresztul van a kapcsolat, ami egyfajta szotar amire a szabalyok keszulnek. Peldalul statikus terep, mozgo objektumok, jarmu utjaba eso terulet, fektavon kivuli es beluli terulet. Es akkor lehet olyan szabalyokat leirni, hogy a jarmu jelenlegi varhato pozicioival varhatoan egyezo helyzetet felvevo objektumok listaja. A feladat pedig 'egyszeru', ezt a listat uresen kell tartani a sebesseg szukseg szerinti csokkentesevel, ami egy fontosabb szabaly mint az utazosebesseg a helyi korulmenyek kozotti (foldrajzi, idojarasi es latasvizsonyi) megadott maximumon tartasa. Na most epeszu mernok nem egy ures neuralis matrixot kezd erre tanitani tapasztalati uton, hanem digitalizalja a hivatalos kresz szabalyokat es addig boviti ezt a szabalyrendszert (jellemzoen a jozan paraszti esz alapu szabalyokkal), amig a jarmu megbizhatoan nem kezd el vezetni.