• szivar
    #9
    Most még. Sajnálatos módon pont az ilyen hatékony megoldások teszik tönkre a termőföldet. Elősegítik a talajeróziót, a humuszréteg eltűnését, a vegyszerek túlzott használatát, az invazív növények elterjedését.

    Előbb, vagy utóbb eljő az az idő, amikor is már egyszerűen nem lehet majd termelni semmit sem a megszokott nagyüzemi módszerekkel. Jelen pillanatban az EU területén kb. tizenhatszor gyorsabban tűnik el a termőföld, minthogy képes lenne megújulni. Ezt úgy értsd, hogy több millió tonna föld 'tűnik el' évente - szó szerint. Elfújja a szél, elmossa az eső, elpöfögi az autó...

    A fentebb említett megoldásnak az lenne az egyik előnye, hogy olyan mezőgazdaságot lehetne létrehozni, ahol is a vegyszerfelhasználás a minimálisra csökkenthető, mind gyomirtózás, mind a gombaölő szerek használata, mind pedig a rovarölő szerek felhasználása terén. A műtrágya felhasználása is nagy mértékben csökkenthető lenne, ennek energetikai vonzata mellett az élővilágra sem lenne annyira káros, mint jelenleg - eltekintve attól is, hogy pl. a foszfátbányák készletei sem végtelenek.

    Továbbá lehetne a hatalmas monokultúrák helyett több fajta növényt egy időben termeszteni, egy területen, nagyobb terméshozammal, kisebb környezeti kárral, kevesebb víz felhasználásával.

    Itt kellene számba venni az előnyöket és hátrányokat, de erre idő hiányában nem tudok sort keríteni.