• llax
  #25
  "Amiben kételkedem az űrbányászat, illetve BFR rakéta holdköröli útja a Japán milliárdossal."

  A bányászatot én sem tartottam aktuális témának. A BFR-t is csak úgy rángattam oda, hogy ha az kicsit is hozna az ígértekből, akkor miatta valami változás elindulhat. Közelebb hozHATja azt az időt, amikor az űr elérése az ebben érdekelt cégek számára már nem kiváltság, relatíve olcsón elérendő cél lesz.

  Az űrturistás téma: Írtam is, hogy a BFS személyszállítósdi szerintem is odébb van még... Arról ugyanazt gondolom, mint a Red Dragon és a DragonLab témáról: fel van dobva a labda és várják, hogy valaki elkapja (pl. NASA). Ha valamire mindenképp fogadni kellene, akkor nagyon kicsi összeget feltennék arra, hogy hamarabb fog turista Dragon-nal repülni, mint BFS-sel, ha egyáltalán repül turista. (A Dragon 2 rendszerbe állítása és az FH néhány sikeres repülése után - ha lesz rá fizetőképes kereslet - szerintem az a Holdkerülő téma még leporolható.)

  Egy kicsit a BFR egészéről is azt gondolom: a sok ígéret nem is annyira a piacnak és az átlagembereknek szól, hanem burkoltan az USA szenátusának: olcsó alternatíva az SLS helyett.

  Egyébként más sem csinálja ezt sokkal másképp: a Blue Origin is összekalapozott az USAF közreműködésével fél milliárdot a New Glenn-t támogatandó...