• llax
    #17
    Az F9 is hasonlóan kezdte. Az 1. fokozat visszahozására is más elképzelések voltak még akkor is, amikor már repült a v1.0. Ezt a(z akár) drónhajóra hajtóműves leszállást nagyon rövid idő alatt dolgozták ki. A kettőnél többszöri újrahasználhatóságnak is csak most értek a küszöbére. De odaértek. Ez is egy olyan dolog, aminek 20 évvel ezelőtt sem lett volna technikai akadálya, csak senki nem csinálta meg... Ők megtették, eleinte volt néhány RUD, de mostanra működik.
    Csak az alatt a 8 év alatt, amióta repül az F9, többet fejlődött, mint más rakétacsalád 50 év alatt, pedig a v1.0 is hozta a többi, jelenleg használatban lévő rakéta fejlettségi szintjét...

    "SpaceX nem sokban különbözik a többi amerikai űrvállalttól, csak jobb a piárjuk."

    Öööö. Vannak olyan űrvállalatok, ami ugyanazt a feladatot többszörös áron oldják meg, részben "kapott" fejlesztésekkel. És vannak olyanok, amik a SpaceX-hez hasonlókat ígérnek, de a hardvereikből nem sokat láttunk (még annyit sem, mint a BFR-ből).
    Szerintem itt eléggé kilóg a sorból a SpaceX.

    " De nem, hogy marutazás nem lett belőle, de még a (űrszondás) Red-Dragont is törölte, "

    Vedd úgy, hogy ezek felajánlott lehetőségek, aminél várták, hogy valaki (NASA és egyéb kormányzati) ráharapjon és támogassa meg néhány centtel(=kb. fizesse ki), társítson hozzá valami tudományos programot. Jelen pillanatban a megvalósíthatóság küszöbén áll a dolog. (rakéta van, igazából űrhajó is - lásd lentebb)

    "sőt a Dragon több funkcióját is, amivel ezt meg lehetne csinálni."

    A hajtóműves leszállás lehetősége ott van a végleges Dragon 2-ben (mivel egyben ez a már tesztelt mentőrendszer is, ehhez nem nyúltak), csak a lábak hiányoznak a 100%-os képességhez. Az ilyen leszállást nem a SpaceX vetette el, hanem a NASA nem engedi nekik (csak ejtőernyővel, vízre), így pl. a vésztartalékból elsődlegessé előrelépő (és azt is tartalékkal kiegészítő) ejtőernyő rendszer átdolgozása is hozzájárult a Dragon 2 csúszásához.

    "Amire te gondolsz, az, hogy nincs természeti-fizikai akadály ilyen megtervezésének, és kivételezésének, de ez nem egyenlő azzal, hogy ilyen rendszer van."

    Nem is kell lennie. Miért is lenne, ha jelenleg és a nagyon közeli jövőben úgysem éri meg?
    Jelenleg bőven elegendő, ha a koncepción dolgoznak, lehetőleg többen és többfélén is.
    Utoljára szerkesztette: llax, 2018.11.04. 00:40:40