• kvp
    #4
    "Robotrepülőgépek kémkedhetnek a politikusok vagy a vállalatvezetők után. Ugyanakkor az irányítási frekvencia, a videojelek és az akusztika elemzésével felderíthető egy pilóta nélküli légi jármű, sőt, még az irányítója tartózkodási helye is meghatározható. Egy elektromágneses impulzussal pedig akár a drón is földre kényszeríthető."

    Akkor kezdhet aggodni, mert letezik gsm-et hasznalo dron, onnantol meg az iranyito helye az "valahol a neten". A felderithetosegrol annyit, hogy egy madarkent repulo flexibilis szarnyas dront nem fog meghallani, mint ahogy egy lehallgatos robot bogarat sem a parkanyon. EMP ellen arnyekoldhato a robot, mig a adatatvitelre lehet feny alapu linkeket hasznalni (pl. infra), sot ebbol van line of sight is, ami dronok eseten lehallgathatatlan, ha nem allunk a foldi allomas es a dron kozze. A foldi allomas lehet egy gsm-es rele is, vagy akar egy optikai szalkonverter, aminel az optika masik vegen van a gsm modem. Az se latja vagy hallja senki, hogy van-e ott robot (dron), de ha megis rajonnek, akkor a fizikai megsemmisitest leszamitva semmivel nem blokkolhato.

    Egyebkent az internet es a felho helyett tenyleg hasznalhatnank sajat felhoket, de mindenkeppen szukseges lenne az eros katonai szintu titkositast hasznalo rendszerek bevezetese. Ezzel megoldhato, hogy tenyleg csak a kulcs tulaja ferjen hozza az adott eszkozhoz. Ez utobbi technologia egyebkent jo ideje adott es meg ingyenes is, csak a gyartok nem nagyon foglalkoznak a biztonsaggal.

    ps: A teljesitmeny es a fogyasztas a nanowattos, stop clock-os mikrovezerlok koraban mar nem akkora problema. A technologia adott es lehet katonai szintu titkositast rakni a legolcsobb kinai arduinoba is, nemhogy a rendes gyari okoseszkoz vezerlokbe.