• Fefy
    Alapvetően a fa épülettel nem lenne baj, mivel ezeket is lehet szerkezetileg nagyon erősre építeni. SIP panelekkel (SIP panel=két OSB lap között van egy vastagabb réteg PUR hab/polisztirol lap (EPS/XPS is lehet)) pedig a hőszigetelés sem probléma, ráadásul ezt már az USA-ban is használják. Megfelelően összeépítve 100%-ban légmentes és brutális módon hőszigetelt épületet lehet belőle varázsolni (1-1 centis OSB lapok közé lehet rakni 30 centi polisztirolt is, ami így már szinte egy gyertyával is felfűthető épületet eredményez).

A probléma azzal van, hogy az usában az építési szabályok nagyon lazák európához képest (igen, az egész kontinensen sokkal durvábbak az építési szabályok egy-két országot leszámítva). Valahol a neten belefutottam, hogy itthon például a tetőnek olyannak kell lenni, hogy 60 centi havat lazán megtartson úgy, hogy mellette 200km/h-s szél is fúj, ha ezt nem teljesíti, akkor még építési engedélyt sem kapsz rá (mivel neten olvasott, így lehet hülyeség is). Az usában ilyen nincs, úgyhogy ők lapátolják a tetőről a havat, hogy ne boruljon a nyakukba a tető, miközben zabálják a hamburgert vacsorára.

Ettől függetlenül viszont én sem tudom sajnálni őket. A lazább építési szabályok nem tiltják meg, hogy normálisan építsék meg a házakat, szóval ott is megvan a lehetőség a hurrikán álló épületek építésére, de ez valahogyan nem divat náluk. Nem azt mondom, hogy építsenek betonbunkereket, de például ha szögelés helyett csavaroznának, akkor bőven erősebb szerkezeteket kapnának. Illetve az épület külső felét ha ragasztanák a csavarozás mellett, akkor nem tudna hol belekapni a szél. Ráadásul ez kb minimális költségnövekedés lenne csak.