• kvp
    #37
    A Wright testvereket kvazi mindenki ismeri mert nekik sikerult eloszor a motoros iranyitott repules. Kulon kulon viszont masok megeloztek oket. Otto Lilienthal-t max. a nemetek egy resze ismeri, de nemzetkozileg nem olyan hires, pedig siklorepulnie eloszor neki sikerult a modern korban. Azota pesze tudjuk, hogy Leonardo is siklorepult, az a talalmanya leirasa mellett van szeljegyzetkent (szo szerint), hogy azert kell a Templomteto udvari oldalarol indulni, mert akkor nem latjak meg az utcarol... A Wright testverek elismerese egyebkent egy eleg hosszu folyamat volt es sokaig kerdeses volt ki is volt az elso.

    Gagarin eseteben o az elso aki kijutott az urbe. De tudjuk-e, hogy ki volt aki eloszor lepte at a hangsebesseget? (Chuck Yeager volt) Minel tavolabbrol nezzuk annal kevesbe tunik lenyegesnek, kiveve az a par ember akiknek a neve valahogy fennmarad. Leonardoval is megeshetett volna hogy szepen lassan elfelejtik...

    "Akkor most katonákat, vagy mérnököket?"

    Katonai kikepzesen atesett tudos-mernokoket. A NASA urhajos allomanyanak meglepoen nagy szazaleka esik ebbe a kategoriaba. Ez koszonheto annak, hogy aki katonai szolgalatot vallal az USA-ban es eleg okos is, annak jellemzoen fizeti az allam a tanulmanyait. Igy aki szegeny, de okos, annak szinte ez az egyetlen modja arra, hogy diplomat szerezzen. Mintha nallunk csak a kozszolgalati egyetemen lehetne ingyen diplomazni, katonai esku letetele mellett. (azaz utanna nem lehetne hosszu evtizedekig kulfoldre menni dolgozni) Igy az amerikai allamnak van egy halom sokdiplomas, phd-s, katonai kikepzesen es szolgalaton is atesett tudosa es mernoke. Akiknek mindket vegzettseguk van, kozzuluk kerulnek ki az urhajosok.

    Ugyhogy egy atlagos NASA urhajos valojaban hivatasos katona-mernok-tudos. Ennek kevesebbel max. mission specialist vagy urturista lehet valaki. Meg a Boeing-Spacex polgari urhajosai is volt katonak es mernokok, egyikuk pedig volt NASA urhajos.