• p4x
    "A tehénfarmokon a villany folyamatosan fel van kapcsolva, mert úgy többet esznek az állatok. Ha ott megéri, szerintem a növényeknél is."

Nyáron a szabadba 100 ezer lux a fényerő míg mondjuk egy istállóban 100 lux bőven elég. Ugye vágod, hogy hasonló fényerőhöz ami mellett a növények már nőnek közel 3 nagyságrenddel többet fogyasztó ledekre van szükség.

"Szerintem ez nem tényező, hiszen mire egy termény a földekről a vásárló kosarába kerül, megsokszorozódik az ára."
    Most számoljunk egy búza életciklusára 1000 óra megvilágítást (kb. három hónapig 12 óra, bőven alábecsültem), 2 négyzetméterre kb. 10W-os led elég, ez fogyaszt a növény életciklusa alatt 10 kilowattot ami 350 forint plusz energiaköltséget jelent egy kiló búza megtermelésnél(4-5 tonna/ha). (és hol van még a ledek amortizációja vagy épp a mesterséges környezet létrehozása ahol termelsz)

Gondolom ha holnap duplájára nőne a kenyér ára akkor azt marginális növekedésnek ítélnéd csak meg. :D

Továbbra is fenntartom, hogy az általunk elfogyasztott növényi tápanyagok túlnyomó részét a szabadban fogjuk megtermelni még jó ideig.