• kvp
    #20
    Az a legnagyobb baj, hogy marketing celbol mindent osszemosnak mesterseges intelligencia meg okoseszkoz nev alatt.

    Vannak ipari automatizalasi fejlesztesek, ezekhez nem sok mesterseges intelligencia kell, viszont egyszer be kell loni a gyartasi folyamatokat jol es utanna egy sima automata gyartosor. Sokat segitene ha a tervezok a rendelkezesre allo gepekhez terveznek a termekeket, nem a gyartosort kellene utolag a termekhez igazitani.

    Vannak tudasbazis alapu rendszerek, amiket gyakran neznek mesterseges intelligencianak, de ezek valojaban szep nagy sokdimenzios fuggvenytablak, mint amilyen a konyvbe kotott verzio volt regen. Egy ilyen rendszer okosnak okos, de nem intelligens.

    Leteznek az intelligens assziszensek is, amik a tudasbazisokat probaljak ontanulo modon rendelkezesre bocsatani. Ezekben van lehetoseg, de meg nagyon butak es tobbnyire teljesen hianyzik az ugynevezet jozan paraszti esz nevu tudasbazisuk.

    Nagyon nagy kategoria a mintaillesztesre alapulo szolgaltatasok kore, az arcfelismerestol kezdve az online viselkedesi minta alapjan kategorizalo szoftverekig. Ezek altalaban mintaillesztessel kezdenek, aztan valamilyen tudasbazis alapu vagy ontanulo neuralis rendszerrel dolgozzak fel a bejovo adatokat. Utobbiak is csak bonyolult fuggvenytablak, csak eppen mar eleve egy algoritmussal generaltak.

    A legtobb sima 'okos' eszkoz pedig valojaban csak par szoftveres funkcioval bovitett targy, amikbe se intelligencia, se nagyobb tudas nem kerult, de legalabb felautomata modon kepesek par folyamatot kvazi onalloan elvegezni.

    Ezek egyike sem nevezheto valodi mesterseges intelligencianak es a teren meg eleg sok alapkutatasra es kiserletre van szukseg. A legtobb ilyen kiserletet az teszi lehetove, hogy egyre erosebb hardver all rendelkezesre, tehat lehetoseg van a regebbi elmeleteket kiprobalni es a tapasztalatok alapjan ujakat gyartani. Ez elvileg egyre gyorsabb visszacsatolasi idoket tesz lehetove es remelhetoleg elobb utobb lesz is belole valami hasznalhato eredmeny. De nem ma. Elobb meg meg kellene jelenniuk a 3D-s elrendezesu nagy surusegu processzor tomboknek, hogy akar csak megkozelithessuk barmilyen termeszetben elofordulo bonyolultabb allat szintjet. Az elmelet megvan hozza, mar csak a hardvereknek kellene felnoniuk a feladathoz.

    ps: Persze attol mar valodi MI-t lat mindenki egy onjaro autoban is, meg akkor is ha csak viszonylag egyszeru tudattal rendelkezik (kb. egy hangya szintjen). Vegul is, intelligens is, mesterseges is, csak eppen messze nem emberi szintu intelligencia.