• Tetsuo
    #14
    A populista eredetileg azt jelenti, hogy a tömeget (a többséget, vagyis a csőcseléket) érintő kérdésekről beszél. Ilyen alapon a legtöbb politikus populista. A baloldal kitalálta, hogy a populizmus a jobboldalt fémjelzi, miközben ők is ugyanezt a manipulatív, csőcselékhez szóló retorikát alkalmazzák.
    A képviseleti demokrácia lényege, hogy a többséget kell meggyőzniük a politikusoknak. A többség viszont soha nem szakértő semmilyen témában sem, tehát az egész egy színjáték. A lényeg, ki tudja jobban eladni magát és a pártját.
    Klasszikus erények (őszinteség, becsületesség, elvekhez ragaszkodás) nem játszanak a politikában, annak van esélye, aki rafináltabb, szemrebbenés nélkül tud hazudni, jó színész, kiemelkedő szónok, rugalmasak az elvei stb.
    Ahol úgynevezett demokrácia van, a politika előbb-utóbb erről szól, ráadásul a gazdasági, politikai projektek csupán a kormányciklusokig terjednek, tovább nem is lehetne ilyen keretek között tervezni.

    A tömegnek nem lehet elmagyarázni, ma már főleg nem, egy oldalnál hosszabb terjedelemben bármit, még az összetett mondatokat sem értelmezi helyesen a többség. Egy komplexebb gazdasági rendszer összefüggéseire rávilágítva, mondjuk kiemelve a növekedés és a környezetrombolás kapcsolatát, NEM lehet megnyerni semmilyen választást és ezt minden pártban minden politikus tudja. Ezért vannak a primitív szlogenek, ezért vannak a leegyszerűsítő manipulációk már minden információs csatornán nem kímélve a tömegtájékoztatást, a kultúrát és az oktatást sem.
    Egy értelmes ember az aktuálpolitikából nagy eséllyel megtippelheti mondjuk egy új hollywoodi film főgonoszának nemzetiségét, de a többségre hat a sulykolás. És az elég, azzal lehet választásokat, így pozíciót, hatalmat nyerni - ami a célja a politikusoknak.
    Akinek lázálma, hogy országát jobbá tegye (posztmodern kultúránk már gyermekkorban kiöli az efféle ideákat), az vagy megváltozik abban a közegben, vagy soha nem kerülhet közel a bizonyos húsosfazékhoz.

    Végül minden társadalmi rendszer egy uralkodási forma. A demokráciában ez palástolva van és sokan "szabadnak" hiszik magukat, de attól még van egy elit, amelyik hatalommal bír és legalul a többség ma is nyomorúságosan szenved, a globalizációnak köszönhetően nincsenek szem előtt, a világ másik felén vannak megrabolva a rendszer által, ami így az egyszeri ember számára szépnek, tisztának tűnik, pedig az eddigi legmocskosabb társadalmi rendszerről van szó, éppen a látszólagos valósága miatt.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.09.28. 14:27:14