• TokraFan
    "Először is, ha megnézek egy filmet, vagy meghallgatok egy zenét, attól senki sem károsul."

Sajnos ez nem úgy működik, hogy te kijelented. Javaslom, nézz utána szerzői jogi perek kimenetelének. Másrészt, már nem győzöm leírni, hogy elsősorban a megosztókat üldözi a törvény, éppen azért, mert ők közvetítenek jogosulatlanul nagy nyilvánosság felé, jelentős részben anyagi haszonszerzés mellett (igen, a megosztó oldal üzemeltetői, ahol mittudomén online filmeket nézel, a reklámokon keresztül elég sokat keresnek).

"Tudom, hogy az idióta jogvédők azt feltételezik, hogy ha nem tölthettem volna le, akkor fizettem volna érte"

Ilyen alapon bárki elvihetné kedvére egy sazlonból a kiszemelt autót, elég lenne annyit közölnie, hogy ha nem vihette volna el ingyen, akkor egyébként nem vette volna meg. Vagy besétál egy szoláriumba, fizetés nélkül lebarnul, majd közli, hogy ha ha ingyen nem lehet használni, akkor egyébként soha nem vett volna jegyet. Ilyen nincs.

Engem egyáltalán nem érdekel ki mit csinál a "szellemi termékemmel",

És ez hogy jön ide? Ez a te dolgod, mint írtam ezerszer, ezt bármelyik szerző megteheti. De ugye azért még a többiek kérhetnek pénzt a munkájukért, mert nekik meg ehhez van joguk. Ahogy az asztalos is adhat neked egy asztalt ingyen "mert adott esetben nem ebből él ez csak a hibbija", de ettől még egy másik asztaloshoz nem mehetsz oda és követelheted ingyen a munkáját.

"a zenészek sem közvetlenül a zenéjükből, hanem a koncertekből, szponzoroktól stb."

Na itt az egyik klasszikus hozzánemértésből fakadó butaság. A szerző sok esetben nem ELŐADÓ (de ezt is leírtam már)! Ez annyit tesz, hogy amikor te látsz valakit énekelni, az általában nem a zeneszerző, tehát a dalt nem ő írta, ő csak előadja! Fellépni viszont ilyen esetben csak az előadó jár (tehát akit ismersz, az énekes), ellenben a dalszerző a stúdióban dolgozik és az egyetlen bevételi forrása a szerzői jogdíj. pl. Ruzsa Magdi egyetlen dalt nem írt még életében...A valódi szerőket nem is ismered...

"ott is nagyon ritkán fordul elő"

Tévedsz! Németországban és az USA-ban is mindennaposak a szerzői jogi perek...

"Itt legalább tisztában vannak vele a hatóságok, hogy olyan dolgokról van szó, ami túlságosan bonyolult"

Na ez tényleg LOL. :-D Egyáltalán nem bonyolult, a szerzői jogi törvény (igen, van dedikáltan ilyen), részletesen és pontosan szabályozza a kérdést. Magyarországon azért nem hallasz napi szinten arról, hogy kisembereket vegzálnak ezzel, mert a magyar szerzői jogi törvény más, mint a Német vagy az Amerikai. Magyarországon bizonyos szellemi alkotások esetén (pl. zene), a letöltés legális, mivel a szerzői jogdíjat az üres hanghordozók árába eleve integrálják, melyből a szerzők így kompenzálva vannak! Vagyis, amikor veszel egy üres DVD-t, CD-t, Pendrive-ot stb., akkor annak árába már be van építve egy szerzői jogi átalánydíj. Ha nem lenne ez így, akkor itt is napi szinten perelnének a szerzők, pontosabban azok jogi képviselői. Azonban a megosztás itthon is büntetendő, ezért van gond a Torrentel, mert ott nem csak letöltesz, hanem egyben meg is osztasz, és az már törvénysértő!

"Ha megnézek/hallgatok valamit, azzal nem szereztem hasznot"

Azzal nem. Viszont ha feltöltöd valahova és megosztod, akkor már megsérted a törvényt, ha pedig még pénzhez is jutsz a megoszátsod által (pl. Youtube alatt engedélyezed a reklámokat amiből pénzhez jutsz), akkor igen kemény pénzekre leszel büntethető!

annál ez nem érvényes ha nincs semmi ami arra utalna, hogy annak van egy ára

Hányszor írjam még le? A jog tök egyszerűen működik ebben a kérdésben, teljesen rosszul közelítesz. A jog azt mondja ki, hogy mivel magától semmi nem terem a semmiből, ezért minden amit emberek hoztak létre az a szerzők saját tulajdonát képezi -egy dal sem íródik meg a levegőből, azt is valaki elkészíti, felveszi, létrehozza-. Vagyis ha fel akarod használni, akkor eleve abból kell kiindulni, hogy NEM ingyenes! Ezért minden esetben azt terheli az utánajárási kötelezettség, aki használni akarja a művet! Ha ezt elmulasztja és előkerül a jogtulajdonos/szerző aki nem engedélyezte a felhasználást, akkor buktavári van...!

Reklámokat én is utálom, de most nem a személyes érzelmekről beszélgetünk, hanem arról, miért van ez így. Azért van ez így, mert ez egy ilyen üzleti modell. Ha nem tetszik, választhatod a havi előfizetést, akkor nem lesznek reklámok. TV esetén pedig választhatod azt, hogy nem nézel TV-t, vagy megvásárolod a filmet DVD-n, és akkor nem lesz közben reklám. Kényszerítve nem vagy semmire és éppen ezért nem fog megváltozni sem ez a gyakorlat. Mert a TV is egy üzleti vállalkozás (mármint a kereskedelmi TV természetesen), aki nem azért közvetíti neked a filmeket "ingyen", mert az neked jár, hanem azért, mert azon profitja van. Ha elkezdenék kötelezni őket ilyen-olyan reklám korlátozásokkal, akkor szimplán kivonulnak és viszlát, nincs tovább TV-d. Meg kell érteni, hogy ezek a szolgáltatások nem járnak alanyi jogon senkinek!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.09.25. 21:44:16