Andrevv#31
"szellemi terméket azzal tulajdonítasz el, ha használod"
Szerintem ezen az ügyvédek is röhögnének :) Először is, ha megnézek egy filmet, vagy meghallgatok egy zenét, attól senki sem károsul. Tudom, hogy az idióta jogvédők azt feltételezik, hogy ha nem tölthettem volna le, akkor fizettem volna érte, de velük ellentétben, én nem vagyok hülye. Ha más módszer nincs, akkor TV/rádió, legfeljebb reklámok alatt átkapcsolok egy tematikus csatornára kimegyek wc-re, felveszem a műsort és vitetek.
"nem érted a szellemi termék foglamát"
Szakmámból adódóan már hogy a fenébe ne érteném? Engem egyáltalán nem érdekel ki mit csinál a "szellemi termékemmel", nem abból kapom a fizetést, ahogy a zenészek sem közvetlenül a zenéjükből, hanem a koncertekből, szponzoroktól stb.
"ez senkit nem érdekel egy perben"
Nem amerikában vagyunk (de ott is nagyon ritkán fordul elő, azt is csak elrettentésnek). Itt legalább tisztában vannak vele a hatóságok, hogy olyan dolgokról van szó, ami túlságosan bonyolult, nem egyértelmű, ezért először legalább figyelmeztetnek, pl a szolgáltatón keresztül (már ha nincs annyi eszed, hogy biztonságos VPN-t használj).
Szerencsére vannak uniós törvények és kezdeményezések, amik hamarosan meggyűjtik majd a facebook és a többiek baját, mert nem tájékoztatják rendesen az embereket. Tisztán és könnyen értelmezhető tájékoztatásokat és beállítási lehetőségeket fognak követelni, ahol tilos lesz csak jogi halandzsa mögé bújni. Nem egyszerűbb azt mondani, hogy "minden információt amit szerzünk rólad, eladjuk pénzért, beleértve a telefonkönyvedet, hívásnaplódat, naptáradat és a tartózkodási helyedet"? Továbbá "minden fotó/videó amit feltöltesz, a miénk, lemondasz a tulajdonjogáról és felhasználhatjuk bármire, beleértve arcfelismerésre". Lehetne ennél egyszerűbben is fogalmazni: "az életed a miénk és azt csinálunk a rólad szerzett bármilyen információval amit csak akarunk". Mert ugy-e te is tudod, hogy tulajdonképpen erről van szó, csak szándékosan jogi halandzsa mögé bújnak vagy ködösen fogalmaznak. Ez tarthatatlan. Nem lesz más választásuk: vagy teljesen őszinték és átláthatóak lesznek, vagy lehúzhatják a rolót és mehetnek haza.
"Bármit ami nem saját készítés, tilos saját haszonszerézésre felhasználni"
Hamis. Ha megnézek/hallgatok valamit, azzal nem szereztem hasznot, hisz nem adom el. Szoftvernél lehetséges, pl. ha egy másik szellemi terméket hozol létre vele és sikerül eladni, de ilyen téren nincsenek problémáim. A legtöbb ember meg nem fogja azzal pocsékolni az idejét, hogy minden egyes adathalmaznál nyomozni kezdjen, hogy honnan, miért, meddig, mekkora, ez abszurdum.
"nem dönthetsz úgy az áruházban, hogy az egyébként pénzért árult asztalt ingyen hozod el"
Nem, mert nem is lehet ingyen elvinni, ki van írva az ára, van kassza, biztonsági rendszer. Van egy egyszerű ősi törvény, biztos hallottál róla: "Ne lopj!". Ezt az emberek könnyen tudják értelmezni. Egy filmnél, zenénél, szoftvernél aminek nincs fizikai állapota, annál ez nem érvényes ha nincs semmi ami arra utalna, hogy annak van egy ára, vagy nincs semmi fizetési módszer mielőtt letölthetnéd, semmi arra utaló jel, hogy az nem ingyenes. Egyetlen kattintás, semmi az égvilágon nincs ami visszatartson. Miért gondolná bárki is, hogy az rossz amit csinál?
Az a helyzet, hogy a példázódás nem az erősséged, de íme egy jobb hasonlat:
Ha mondjuk küldenek neked egy dobozt, azt írja nyertél egy telefont, ingyen, van is benne egy telefon. Mit csinálsz? Bekapcsolod, vagy akár csak a doboz megnyitása is elég. Valahol a világ túlsó felén felrobban egy atombomba, egy egész város hamuvá válik. Te bűnös vagy? Nem hinném. Ezt bármelyik bíróságon megúsznád, egy jó ügyvéd egy kalózkodás vádját is szinten kivédené ezzel az érveléssel. Csak akkor ítélhetnek el, ha a rendszer rossz, korrupt vagy csak egyszerűen annyira kegyetlen, hogy rajtad fognak példát statuálni. Az ilyen rendszer ellen fel kell lépni és meg kell semmisíteni. Ennél az esetnél az a hibás aki az egészet megszervezte, ez viszont nem hasonlítható az adatok megosztásához, ugyanis az már annyira banálisan egyszerű, hogy az is csak pár kattintásba kerül, akár véletlenül is megtörténhet. Akkor meg ki a hibás? Aki feltalálta a számítógépet? Ha engem kérdezel, nem itt keresendő a probléma, hanem az üzleti modelleknél. Ezt viszont most nem részletezném, mert akkor egy egész könyvet kellene írjak.
"azzal nyilván senki nem foglalkozik, hogy otthon szűk körben mit csinálsz"
Na ebben egyetértünk, de én ebbe beleértem azt is, ha egy szűk baráti körben filmeket, zenéket osztunk meg egymással, ugyanúgy mint egy közös filmnézés. Most már rengeteg pofonegyszerű technológia van erre, elég csak a trackerless torrentekre gondolni, ahol nincs szerver, csak te is a haverjaid, ez viszont képes a baráti körön túl is működni (ha nem vigyázol), de ez csak egy módszer a sok közül, ami néhány kattintást igényel.
Reklámok esetén nem a létezésük idegesít, hanem az ahogyan tálaljak. Nem szabadna egy weboldal a pofádba nyomja egyfolytában ugyanazokat a reklámokat, sokszor használhatatlanná téve az egész oldalt. TV-ben is a rengeteg ismétlődés a bajom, emiatt pedig túl hosszúak a reklámcsomagok. Egy reklámot adjanak le egyszer vagy legalább jóval kevesebbszer, meg is szoktam nézni elsőre, de ha többször adjak ugyanazokat újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra, érted már? Rohadt idegesítő, sőt, káros, és nem csak nekem, hanem a terméknek is, mert amikor meglátom, hányingerem lesz, akkor meg biztos nem veszem meg. Lennének itt alternatív javaslataim, de az megint túlmenne egy hozászoláson, de ha érdekel, akár el is mesélhetem, nem kérek pénzt az ötleteimért :)
Abban mindketten egyetértünk, hogy a nagy cégek már kötelesek bizonyos törvényeket betartsanak, csak ne valami abszurd hülyeség legyen aminek az emberek isszák meg a levét.