• TokraFan
    Egyetlen paragrafust sem idéztem, ennél egyszerűbben nem lehet megértetni, miről szól a történet.

"Ezért nem lehet fizikai tárgyakkal példázódni."

Sajnos nem érted a szellemi termék foglamát, innentől persze nehéz értelmezned azt is, hogyan lopható el. Egy szellemi terméket azzal tulajdonítasz el, ha használod! Pl. egy dalt, egy filmet stb. nem tudsz fizikailag ellopni, mert egy mű esetén az használati/élvezeti értékét fizeted meg. Persze ellopható fizikailag a hordozó (pl. CD, DVD stb.), de az értéket nem az képviseli, hanem a tartalom ami rajta van! Moziba sem azért mész be, hogy a fizikai filmszalagot nézegesd a vetítőben, hanem azért fizeted kia jegyet, mert a filmet mint művet, mint szellemi alkotást szeretnéd megnézni. Ha a filmet ehelyett letöltöd, akkor a film készítőit meglopod! Ez nem bonyolult.

"Én mint programozó, tudom, hogy mi az a licenc, EULA, stb. de ez az emberek többségénél az ilyesmi egyszerűen kínai"

Mindig ide kanyarodsz vissza, de már írtam, hogy ez senkit nem érdekel egy perben! Mert ilyen alapon bármire, ismétlem, bármire mondhatja azt egy tolvaj, hogy nem tudott róla, hogy azt nem szabad! Ha így működne a világ, akkor bárki, bármit megtehetne, elég lenne azzal védekeznie, hogy "nem tudtam".

"Honnan kellene tudja az ember, hogy mi van ingyen és mi nem?"

Már megválaszoltam ezt párszor. Bármit ami nem saját készítés, tilos saját haszonszerézésre felhasználni (kép, zene, video, szoftver, akármi), amíg nem bizonyosodott meg arról, hogy az adott tartalmat a szerző/alkotó nem tette ingyenessé. Meggyőződni a letöltés forrásánál lehet, a "License" link alatt. Ha ilyet a webodalon nem találunk, akkor onnan letölteni csak a saját felelősségre lehet, vagyis persze megtehető, csak ha utána a jogtulajdonos beperel, akkor nem lesz a saját védelmünkben mire hivatkozni, vagyis veszteni fogunk és fizethetünk.

"Az én szemszögemből sokkal több dolog van ingyen mint pénzért, mert csak ténylegesen ingyenes dolgokat használok"

Kevered a dolgokat: Az általad említett pl. kvázi ingyenes szoftverek esetén, a terméket maguk az alkotók tették ingyenessé! Eddig is leírtam már többször, hogy ez természetesen lehetséges, de ezt nem te döntöd el, hanem a szerző/szerzők! Ha holnaptól mittomén a Libre Office készítői úgy döntenének, hogy fizetős lesz, akkor már csak pénzért cserébe használhatnád. Pont így működik mindennel, hiszen egy zenét vagy filmet is hozzáférhetővé tehet a készítője ingyen, de ezt akkor is csak ő döntheti el! Ahogy egy asztalos is készíthet neked egy asztalt ingyen, ezzel nincsen semmi gond. De te nem dönthetsz úgy az áruházban, hogy az egyébként pénzért árult asztalt ingyen hozod el. Egyébként az általad említett "ingyenes" szoftverek esetén is nagy a szórás abban, hogy mit is engednek valójában ingyenesen csinálni. Van sok olyan, aki személyes használatra ingyenesen adja, de ha már vállalkozásban akarod használni, vagy pénzt is akarsz vele keresni, akkor onnantól fizetőssé válik!

"Amire még kíváncsi lennék az az, hogy jogilag mi a helyzet azzal, ha egyszerre többen néznek egy filmet, pedig csak az egyik vette meg."

Ezt a jog úgy hívja, hogy "nagy nyilvánossághoz közvetítés". Egy film megvásárlásával nem a filmet veszed meg, hanem annak használati jogát, vagyis jogod lesz megnézni! De ez a jog csak rád vonatkozik (ahogy a moziban is csak az nézheti meg a filmet, aki jegyet vett rá). Ha többeknek mutatod meg, az a jog szerint már jogsértés a részedről, hiszen arra nem kaptál jogot a vásárlással, hogy másoknak is megmutasd! Persze azzal nyilván senki nem foglalkozik, hogy otthon szűk körben mit csinálsz. Azonban, ha mondjuk pénzt szednél másoktól azért, hogy ők is megnézhessék a filmet, akkor már komoly büntetésre számíthatnál!

"Továbbá ha blokkolom a reklámokat, az törvénytelen?"

Nem törvénytelen, viszont így hozzájárulsz ahhoz, hogy a reklám alapú ü4zleti modell megbukjon, ami annyit jelent, hogy mondjuk megszűnik a youtube és minden olyan platform, ami a reklámokból finanszírozza a működését. Mármint megszűnjön a jelenlegi formájában, vagyis nem lesz "ingyen". Ha nem tudják a reklámokon keresztül a cégekkel kifizetetteni a működtetést, akkor majd a felhasználóknak kell azt megtenni egy fix havidíj formájában. Ez olyannyira valós probléma, hogy pl. a youtube már be is indította ezt a szolgáltatását, egyelőre választható formában, vagyis ha nem akarsz reklámokat názni, akkor elő kell fizetned a szolgáltatásra (értsd: hogy egyáltalán nézhesd a youtube-ot), különben marad a reklámos verzió. De ha a felhasználók akkora mennyisége fogja tiltani a reklámot, hogy már veszteséges legyen a működés (jelezném, hogy a youtube már most is veszteséges), akkor kötelezővé fogják tenni az előfizetést, mert ez is csak egy üzleti vállalkozás, nem jótékonysági intézmény! Így működik a rendszer.