• Andrevv
    Rengeteg a jogi szöveg, nagyon nehezen emészthető az írásod, az emberek 90%-a ebből semmit se értene. Azt viszont én sem értem, hogy miért tulajdonjogról beszélsz amikor ezt senki sem veszélyezteti azzal, hogy letölt valamit. Attól a tulajdonos megmarad, nem tudom azt mondani, hogy ez az enyém és nem is törlődik a tulajdonosnál, vagyis nem történik eltulajdonítás, lopás. Ezért nem lehet fizikai tárgyakkal példázódni.

"...egyszerűen letöltik, használják, élvezik, csak éppen fizetés nélkül! Szerinted ez így rendben van?"
    Rengeteg esetben igen, az így van rendjén, persze vannak dolgok amiket egyik helyen pénzért árulják, másik helyen ingyen letölthető, de az sem várható el az emberektől, hogy minden egyes byte-ról tudják, hogy annak ki a tulajdonosa és hogy az milyen licencel van kiadva. Én mint programozó, tudom, hogy mi az a licenc, EULA, stb. de ez az emberek többségénél az ilyesmi egyszerűen kínai (vagy éppenséggel angol, mert azt sem értik). Én a saját gépemen mindenből open-source cuccot használok, soha nem telepítettem photoshop-ot, azt se tudom hogy néz ki, helyette mindig is GIMP-et használtam, továbbá Blender a 3D Max helyett, Double Commander a Total Commander helyett, LibreOffice a MS Office helyett (SoftMaker Office 2018-at meg is vettem mert sokkal kompatibilisebb és nagyon olcsó volt akcióson), és sorolhatnám reggelig. Ismerőseimnek is mindig ezeket ajánlom, meg is töltöttem mindenkit Linux Mint-el és Lubuntu-val, de másoktól nem várható el, hogy ilyen mélységig tisztában legyenek mindennel.
    A kérdés továbbra is fennmaradt: Honnan kellene tudja az ember, hogy mi van ingyen és mi nem?
    Az nem igaz, hogy semmi sincs ingyen, ezt te sem gondolhatod komolyan. Az én szemszögemből sokkal több dolog van ingyen mint pénzért, mert csak ténylegesen ingyenes dolgokat használok (kevés kivétellel).
    Amire még kíváncsi lennék az az, hogy jogilag mi a helyzet azzal, ha egyszerre többen néznek egy filmet, pedig csak az egyik vette meg. Lehetnek ugyanabban a szobában, vagy távol egymástól de ugyanaz megy a monitorokon ugyanabból a forrásból.
    Továbbá ha blokkolom a reklámokat, az törvénytelen?