Andrevv#27
A digitális világot ne keverjük már össze minden hétköznapi dologgal. Egy átlag-felhasználó felmegy a netre, játszik mindenféle játékkal, youtube-on vagy máshol zenét hallgat ingyen stb. Honnan lehet azt tudni, hogy melyik játék/zene/film ingyenes és melyik nem? Itt most nem arról van szó, hogy ellopsz valamit az üzletben. A neten nem tudod ellopni valakinek a játékát vagy zenéjét úgy, hogy neki az ne maradjon meg (persze ha hacker vagy, akkor esetleg). Fizikailag létező tárgyakra vonatkozó példákat hoztál fel, amik ide sehogy sem passzolnak. A szolgáltatás talán jobban passzol, de a valóságban tudod, hogy az egy szolgáltatás és előre megmondják, hogy fizetni kell érte. A neten a legtöbb dolog ingyen elérhető és nagyon nehéz különbséget tenni a legális és nem legális tartalmak között. A szomszédom a kedvenc sorozatait a youtube-on vagy más ismeretlen videós oldalakon nézi. Ki és hogyan fogja neki elmagyarázni, hogy az egyik lehet, hogy nem legális? Szerintem még a YT-on sem mindig az mert egy nap múlva le van szedve, de fene tudja, talán mégis rendben van egészen addig, komolyan én se tudom.
Szerintem ezért akarják agyon-korlátozni a netet, minél kevesebb dologra lehessen használni. Annyi törvényt hoznak, hogy épeszű ember már nem tudja követni. Csak nézd meg hogy néznek ki a weboldalak, süti figyelmeztetés, GDPR, mindenféle beleegyezés, egy rakás jogi duma, reklámok ezerrel, az ember meg se nézi ezeket csak megszabadul a sok mocskoktól, blokkolókat kell rakni midnenre, borzalmasan elfajult a helyzet.
Az embereknek elegük van ebből és egy új jelenség is felütötte a fejét, kezdenek menekülni a dark web-re ahol találkoznak az igazán illegális dolgokkal, minden amit el tudsz képzelni beszerezhető. Az az internet amit alapból mindenki lát, csak a jéghegy csúcsa, csupán 4% a teljes hálózatnak, de most már egy egyszerű böngésző telepítéssel is megnyílik egy új világ. Mit fognak ott csinálni a jogászok? Semmit, mert nem tudnak.